Vučić : Predstoji povećanje primanja zdravstvenim radnicima

Vučić : Predstoji povećanje primanja zdravstvenim radnicima

19/02/2019 Off By BERB
Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Institut za majku i dete u Beogradu i najavio da će biće izdvojeno 263 miliona dinara, za izgradnju novog sterilnog bloka, odnosno odeljenja za transplantaciju koštane srži.

 

Rekao je da će i Srbija morati značajno da poveća plate u zdravstvu, kao što je to uradila Rumunija, da svi zdravstveni radnici ne bi otišli da rade u Nemačkoj.



Vučić je izneo i podatak da su u Institutu “Dr Vukan Čupić” od osnivanja urađene 294 transplantacije koštane srži.
Predsednik je izneo podatak da je u ovaj Institut do sada uloženo 142 miliona dinara, a da će u kompletnu obnovu biti uloženo još oko 20 miliona evra.

“To je ogroman novac, i kao što u Loznici dajemo 30 miliona evra u bolnicu, ulažemo u Valjevu, u novu zgradu Infektivne klinike u Beogradu, u nove kliničke centre. U roku od dve do dve i po godine očekujemo nedvosmisleno vidiljivo, na svakom koraku, bukvalno revoluciju u našim zdravstvenim centrima, bolnicama i kliničkim centrima”, istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost vanrednih izbora i dodao da će o tome odluku doneti uskoro.
Rekao je da su raniji izbori mogući ukoliko situacija vezana za Kosovo ostane nepromenjena, odnosno ukoliko Priština ne ukine takse, pa se razgovori ne nastave.
– U tom slučaju, moguće je da se ide i nešto ranije na izbore, ukoliko takvih odluka bude, a da li će biti, videćemo – rekao je Vučić.
Rekao je da nije odluka o prištinskim taksama bez ikakve podrške, da je ona prikrivena, ali da postoji.
– Sadašnja američka administracija je protiv toga, i tu nema nikakve dileme, ali ima ljudi iz stare administracije i nekih drugih koji to podražavaju – naveo je Vučić.
O slučaju braće Bitići, Albancima sa američkim državljanstvom koji su ubijeni u Srbiji, Vučić kaže da Srbija neće štititi nikoga ko je činio zločine, ali su potrebni dokazi da deluje. Kako je rekao, sve to je naveo i u razgovoru sa delegacijom američkih senatora u Minhenu koji se ticao ovog slučaja.
– Neki su bili na vlasti 13 ili 14 godina, a da ništa nisu uradili po ovom pitanju, a sada su rešili meni da “lome kičmu” – naveo je on.

Danas su sa Vučićem Institut posetili ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Zoran Radojičić i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Direktor Instituta Radoje Simić istakao je da je ta ustanova najveća dečja bolnica u ovom delu Evrope, u kojoj se leči najveći broj dece sa malignim bolestima, koji su najteži bolesnici, i jedini centar gde se radi transplantacija koštane srži.

Pojasnio je da bolnica ima sterilni blok kapaciteta četiri kreveta, a dogovor je da se, uz plan i projekat koji je gotov, izgradi novo odeljenje za transplantaciju koštane srži, novi sterilni bloka sa osam kreveta.

“To nije samo dupliranje kapaciteta već i poboljšanje uslova. Sa tim će nam biti potrebno više lekara i sestara, kako bi se deca ovde uspešno lečila, da ne moraju da idu u inostranstvo”, podvukao je Simić.♦