Sednica Komisije za Hilandar: Obnova po planu!

Sednica Komisije za Hilandar: Obnova po planu!

19/02/2019 Off By BERB

 

Na današnjoj sednici Komisije za Hilandar, kojom je predsedavao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, usvojeni su izveštaj o izvršenim radovima u 2018. godini i plan radova za 2019. godinu. Usaglašeni su i okviri za dalji nastavak obnove najznačajnijeg srpskog manastira.

 

Komisija je konstatovala da su završeni kompletni restauratorsko-konzervatorski radovi na Belom konaku i da je objekat stavljen u funkciju, da su u skladu sa planom izvedeni radovi na krovnoj konstrukciji Trpezarije sa kuhinjom, kao i da su započeti pripremni radovi na Dohiji i Igumenariji sa paraklisom. Takođe su se složili da je u skladu sa predviđenom dinamikom Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petovaradin sproveo konzervatorsko-restauratorske radovi na tronu Bogorodice Trojeručice.



Ministarstvo kulture i informisanja je za nastavak radova na obnovi manastira Hilandar za 2019. godinu izdvojilo 80 miliona dinara. Planom rada u 2019. godini predviđeni su nastavak radova na rekonstrukciji Trpezarije sa kuhinjom, kao i nastavak pripremnih radova na Dohiji i Igumenariji sa paraklisom koji podrazumevaju ojačanje, osiguranje i demontažu delova koji su skloni padu kako bi se pristupilo konzervatorskim radovima na tom objektu.

Sednici su pored ministra Vukosavljevića prisustvovali članovi Komisije: Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i zamenik predsednika, prof. dr Vladeta Janković, Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički G. Justin, Dimitrije Stefanović, SANU, prof. dr Zoran Rakić s Filozofskog fakulteta u Beogradu, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara, Vladimir Trijić iz Narodne biblioteka Srbije, prof. dr Mirko Kovačević, arhitekta, Dragoljub Todorović, arhitekta, Vladimir Bulajić, slikar, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, Svetislav Nikolić, docent Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.♦