Svečanost na aerodromu “Nikola Tesla”: “Vensi” preuzeo upravljanje

Ranka Čičak

Danas popodne francuska kompanija “Vensi” preuzela Aerodromom “Nikola Tesla”. Upravljaéd njime 25 godina. Tako je beogradski aerodrom “Nikola Tesla”postao deo jedinstvene mreže koja spaja 45 aerodroma u 12 zemalja. na svečanosti

Predsednik kompanije “Vensi erports” Nikola Notbar rekao je na svečanosti da je koncesija počela 22. decembra i da je ona strateški projekat, bitan resurs od suštinske važnosti za privredni razvoj Srbije.

Nikola Notbar zahvalio je premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću na energiji koju su uložili i naveo da Srbija ima bogatu istoriju i kulturu, ali i da je ostvarila uspon, dinamičan ekonomski rast uz pomoć evrointegracija.

Na svečanosti se obratila i Ana Branbić, koja je poručila da je danas veliki i važan dan za celu Srbiju, a ne samo za beogradski aerodrom.

Naglasila je da se radi o prvoj koncesiji u istoriji Srbije, a “Vensi” je partner koji će znanjem, iskustvom i resursima unaprediti poslovanje aerodroma koji i dalje ostaje u vlasništvu akcionara.Brnabićeva prisutnima je rekla da može da kaže da je Srbija danas jedna od vodećih zemalja u Evropi u oblasti avijacije dodajući da su prethodne decenije donele ogromne i brojne izazove u toj industriji.

Potsetila je da je preokret počeo kada je vlada na čijem čelu je bio Aleksandar Vučić pokrenula restrukturiranje nacionalnog avio-prevoznika i kada je Srbija ušla u partnerstvo sa “Etihadom”.

Istakla je da je 2012. godine kroz aerodrom prošlo 3.400.000 putnika, a da je zahvaljujući partnerstvu sa “Etihadom”, na kraju 2018. ostvareno od 5.600.000 putnika, što je najviše u istoriji.

“Ali smo znali da je za dalji rast potreban jak partner”, rekla je Brnabićeva i objasnila da je veliki broj institucija i timova Vlade, učestvovao u kreiranju projekta koncesije.

Rekla je da je prvi partner za razvoj avio-industrije bio je “Etihad”, a drugi je “Vensi”, i to su partneri koji sa Vladom dele viziju budućnosti Srbije, koji su jednako ambiciozni i posvećeni cilju da Beograd bude centar vazdušnog saobraćaja za jugoistočnu Evropu.

Prošle godine, aerodrom je ukupno opslužio 5,6 miliona putnika, a pretpostavlja se da će novim investicijama taj kapacitet biti podignut na skoro deset miliona putnika.

Grčka građevinska firma “Terna” potpisala je ugovor sa kompanijom “Vensi erports” o dogradnji i rekonstrukciji beogradskog aerodroma.

Budžet predviđen za radove iznosi 262 miliona evra. Radovi na putničkim terminalima podrazumevaju izgradnju novih objekata ukupne površine 42.000 kvadratnih metara, kao i obnovu postojećih.♦

BERB

Next Post

14. februar

čet feb 14 , 2019
–869 – Umro je Ćirilo, jedan od dvojice slovenskih prosvetitelja (Ćirilo i Metodije). Svetovno ime bilo mu je Konstantin. Sa […]

<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<!– ranka cicak –>
<ins class=”adsbygoogle”
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4077950134861136”
data-ad-slot=”4298303605”
data-ad-format=”auto”></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>