Građanski protesti se nastavljaju: Traže ostavku Aleksandra Vučića i preispitivanje doktorata nekoliko ministara!

Građanski protesti se nastavljaju: Traže ostavku Aleksandra Vučića i preispitivanje doktorata nekoliko ministara!

10/02/2019 Off By BERB

Protestno okupljanje “Jedan od pet miliona” počelo je sinoć (9. februar) na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Okupljenima se na početku obratio pisac Marko Vidojković, nakon čega su se građani uputili u šetnju ulicama Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).

Protestima su se pridružili i studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, kao i Visoke škole elektrotehnike i računarstva.

Oni su se u znak podrške profesorima, asistentima i saradnicima koji su podržali građanska okupljanja, okupili pod sloganom “Budite(se) studenti #Jedan od pet miliona” ispred studentskog doma “4. april” u ulici Vojvode Stepe, odakle su krenuli u šetnju ka Filozofskom fakultetu da se priključe protestu.

Studenti Pravnog fakulteta okupili su se ispred fakulteta, tražeći ostavke ministarke pravde Nele Kuburović i ministra prosvete Mladena Šarčevića, suspenziju Zakona o visokom obrazovanju, ispitivanje doktorata ministra finansija Siniše Malog, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i guvernerke Narodne Banke Srbije Jorgovanke Tabaković, kao i povlačenje predloga ustavnih amandmana koji se odnose na pravosuđe.

Hiljade građana protestovalo je u petak uveče u nekoliko gradova u Srbiji pod sloganom “1 od 5 miliona”. Uz Novi Sad, Čačak, Niš, Užice, Kruševac, Valjevo i Vranje, prvi put su na ulice izašli i građani Subotice.

Protest u Beogradu je prvi koji se održava nakon što su predstavnici dela opozicije u sredu objavili “Sporazum sa narodom”, dokument od sedam tačaka koji je nastao je kao odgovor na zahteve koje su sa beogradske govornice 19.januara predstavnici protesta “Jedan od pet miliona” uputili opoziciji.



Ovim dokumentom, kako se u saopštenju navodi, opozicija garantuje da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije, ali i da neće učestvovati u izborima koji bi se održavali pod sadašnjim uslovima, kao i u radu skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Ostali zahtevi demonstranata adresirani su na vlast Srpske napredne stranke (SNS) na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na dosadašnjim protestima zatražena je ostavka Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke i zahtevani su pošteni i slobodni izbori, objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova, kao i prestanak “rastućeg nasilja”.

Među ključnim zahtevima su i sudsko procesuiranje nalogodavaca i izvršilaca ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Organizatori demonstracija ranije su od javnog servisa, Radio televizije Srbije (RTS), zatražili pet minuta izveštavanja o protestima koji se dešavaju u gradovima Srbije. Takođe, zahtevaju se i ostavke Dragana Bujoševića, direktora RTS-a, i Nenada Lj. Stefanovića, urednika Informativnog programa RTS-a.

Proteste “Jedan od pet miliona” podržalo je više stotina univerzitetskih radnika sa fakulteta i visokih škola širom Srbije, a proglase podrške potpisali su i kulturni radnici i advokati.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018, zbog napada na lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu nedelju dana ranije. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Proteklih devet nedelja građanski protesti iz Beograda proširili su se na više od 30 gradova Srbije(Agencije).