Direktor zadarske škole povodom proustaškog incidenta u Zadru: U pitanju je bila “samo dječija igra”

Direktor zadarske škole povodom proustaškog incidenta u Zadru: U pitanju je bila “samo dječija igra”

08/02/2019 Off By BERB

 

Ustaški simboli ne smiju da imaju pravo građanstva nigde, a pogotovo ne među decom i učenicima, izjavio je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac povodom incidenta u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi. Tamo je, pre nekoliko dana jedan učenik užarenim vrhom upaljača opekao školsku drugaricu i druga, utisnuvši im oblik slova “U” na delovima tela.

 

Pupovac je na konferenciji za novinare rekao da najviše zabrinjava to što postoje ljudi u školskim institucijama kojima to očigledno ne smeta.

-Očigledno je potrebno imati dodatne elemente obrazovanja kojima bi se i nastavnici, učenici, kao i ukupna javnost naučili da isticanje ustaškog simbola i pozdrava nije i ne može biti dopušteno, a najmanje kada se to prikazuje povređivanjem ljudskog tijela i potencijalno trajnim obilježavanjem znamenjem tog zločinačkog režima”, rekao je Pupovac.

– Kao predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina smatram da je neophodno da se obratim zbog događaja u zadarskoj školi gdje je dvoje učenika žigosano tako da im je na dijelovima tijela upisano slovo `U`, a jednoj učenici pritom rečeno – “Evo, sad možeš reći da si ustašica” , rekao je Pupovac.

– Nije na meni da govorim policiji šta da čini, ali želim upozoriti na ozbiljnost djela, pogotovo ako se ono ponavlja i ako roditelji kažu da su se obratili školi i da nisu nailazili na razumijevanje zbog ponovljenog nasilja”, potsetio Pupovac .



Hrvatska ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak ocenila je kao neprimerene izjave direktora zadarske Ekonomsko-birotehničke škole Joze Dragića da nije riječ o “posebno teškom djelu” i da je u pitanju bila “samo dječija igra”, te da se “takvi mali incidenti događaju” posljednjih godina otkako su u školu počeli da se upisuju učenici po individualizovanom i posebnom programu, odnosno, kako je rekao, “učenici sa poteškoćama u razvoju”.

Načelnik zadarske kriminalističke policije Boro Mršić potvrdio je da se “stručna služba škole uključila pravovremeno”, te da će po okončanju istrage o svemu obavestiti Centar za socijalni rad i nadležno tužilaštvo.♦