Iza scene protesta u Srbiji: „Vučić, Đilas, ista …“

Iza scene protesta u Srbiji: „Vučić, Đilas, ista …“

21/01/2019 Off By BERB

Matija Medenica (Marks21)

U subotu 19. januara, Marks21 je učestvovao u još jednom u nizu antirežimskih protesta koji se svake subote organizuju u Beogradu. Šetali smo kao deo levog bloka, koji nakon brojnih smrti radnika i izbacivanja ljudi na ulicu zahteva bezbednost na radu, prekid prinudnih iseljenja, obustavu privatizacije i stalan i stabilan posao za sve.

 

Pred kraj šetnje primetili smo da se našem bloku pridružio i lider Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, sa trojicom telohranitelja. Okupljeni su počeli da skandiraju „Vučić, Đilas, ista govna“, na šta je njegovo obezbeđenje pokušalo da jednom od naših aktivista otme transparent sa natpisom „Javni izvršitelji – privatna pljačka“. Simbolično, budući da je Dragan Đilas bio jedan od lidera Demokratske stranke koja je 2011. godine privatne izvršitelje ovlastila da ljude izbacuju iz njihovih domova. Sukob nije eskalirao, a Dragan Đilas se udaljio iz levog bloka.

Po završetku protesta, lider Saveza za Srbiju ponovo se pojavio u blizini naše grupe i dobacio nam: „Imate 20 godina, jel’ vam znaju roditelji gde ste?“ Usledilo je skandiranje iste parole o kontinuitetu njegovog i Vučićevog režima. Dragan Đilas tada nam je prišao besan zato što ga nazivamo govnetom pred decom. U verbalnom okršaju koji je usledio, na kritike da je njegova politika opljačkala naše roditelje i oterala čitave generacije u siromaštvo, Đilas je počeo da nas vređa, psuje, govori nam da smo ludi i da treba da se lečimo. Tiradu je završio mizoginom i homofobnom psovkom: „Jebem li ti mater pedersku“, okrenuo se i otišao u pratnji telohranitelja.

Najoštrije osuđujemo ovaj autoritarni, mizogini i homofobni istup lidera Saveza za Srbiju, koji u proteklih godinu dana pokušava da se lažno predstavi kao levičarska alternativa režimu Aleksandra Vučića. Saradnja sa krajnjom desnicom, uzvici „Vučiću, pederu“ sa govornice, tolerisanje napada na LGBT aktiviste/kinje i ovakvo ponašanje lidera opozicije dele pokret otpora u nastanku i rade u prilog očuvanja vladavine SNS-a. Pozivamo sve koji žele da pomognu izgradnji političke alternative u interesu većine, a ne tajkuna i imperijalističkih sila Istoka i Zapada, da osude ovakvo ponašanje i predstojeće subote se pridruže levom bloku na ulicama. Stop krvavim radničkim odelima! Solidarnost je naša snaga!