Balkanekspresrb.rs

ONLAJ MAGAZIN ZA BALKANSKU SARADNJU

HRANA: KNEDLE SA RIBOM I SPANĆEM

1 min read

Izbor Marija RADOVIĆknedle sa ribom i spanacem

Potrebno:

400 g fileta štuke
100 ml dobro rashlađene slatke pavlake
2 jajeta
4 kašike rashlađenog maslaca
svež mleveni beli biber
400 g spanaća
muskat, so
Priprema:

Ribu očistiti, oprati i posušiti. Sa dve kockice leda i 1/2 kašičice soli staviti u mikser i izmiksati. Zatim dodati pavlaku i masu jos jednom izmešati.

Jaja razdvojiti. Žumanca i dve kašike hladnog maslaca dodati ribljem pireu i dobro izmiksati. Belanca čvrsto umutiti pa dodati ribljoj masi, začiniti solju i biberom, oko 30 minuta ostaviti u frižideru. Spanać očistiti, oprati i osušiti.

Zagrejati posoljenu vodu, pa oko 1 minut blanširati spanać. Staviti u cediljku i ostaviti spanać da se ohladi. Staviti da uvri posoljena voda. Iz mase sa ribom sa dve kašičice vaditi knedlice i kuvati ih u vodi oko 8 minuta, a zatim ih izvaditi i dobro ocediti.

U tiganju zagrejati 2 kašike maslaca i dodati spanać, začiniti solju, biberom i muskatom. Nakon toga spanać servirati na tanjire i preko poređati knedle. Ukrasiti cvetovima mirođije. <


HRANA

Corba od jagnjetineHRANA: ČORBA OD JAGNJETINE

 Potrebno: kilogram jagnjetine od vrata struk celera, struk peršuna, šargarepa, tikvica, 2 krompira, paradajz, šaka pirinča crveni luk 4 čena belog luka so, biber Priprema: Komade oprane i očišćene jagnjetine kuvajte u umerenoj količini vode u koju ste dodali očišćen i na kockice isečen krompir. Dodajte tikvice koje ste takođe očistili i isekli na kockice. Dodajte paradajz isečen na kockice, prepolovljenu glavicu crnog luka, struk celera, peršuna, šargarepu i beli luk. Kad meso postane mekano, posolite

krompir-sa-mesomKUVAR: KROMPIR S MESOM

 

Izbor: MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 2 kg junećih ili telećih mekih grudi 1 glavicu crnog luka 2-3 cena belog luka 2 kašike prezli pola vezice peršunovog i celerovog lišca malo mirođije 1 kašičicu aleve paprike, pola kašičice bibera,malo origana, malo ruzmarina 2 kašike prezli malo soli, i začina od povrća i ulja 1 kg krompira i jedno 4 šargarepe, 2 dcl. belog vina

 

 

Puding od medaKUVAR: PUDING OD MEDA

Potrebno: 200 g meda 5 dl mleka 4 žumanceta 15 g želatina u foliji 50 g prženog lešnika nekoliko kupina ili nekog drugog voća za ukrašavanje Priprema: Zagrejte vrlo pažljivo 180 grama meda i grejte lagano sve dok se ne istopi

 

Bataci-u-palacinkamaKUVAR: BATACI U PALAČINKAMA

   Potrebno: 3 bataka i karabataka 8-10 palačinki 1 crni luk 1 sveža paprika 1 paradajz začin od povrća malo aleve paprike, ulje, 1 pavlaka. Priprema: Batake i karabatake odvojiti od kostiju i izlupati sa tučkom Meso propržiti na pripremljenom ulju pa dodati na rebarca sečen crni luk.