Milorad Dodik: Ako može Kosovo – može i RS

Milorad Dodik: Ako može Kosovo – može i RS

15/12/2018 Off By BERB

 

Republika Srpska (RS) će ispitati mogućnosti za izlazak iz sporazuma, koji je predvidio stvaranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ovo je izjavio predsedavjući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Ističući da su ranije predstavnici vlasti RS-a “bili prisiljeni na odustajanje od Vojske RS-a” te da su “pod brutalnim pritiskom na RS formirane Oružane snage BiH”, Dodik je rekao da se istovremeno Kosovu daje pravo da formira svoju vojsku i da jedan deo međunarodnih snaga stoji iza toga.

“Ovo će biti prilika da mi, u okviru Aneksa jedan B Dejtonskog sporazuma razmotrimo naše učešće u sporazumu o formiranju Oružanih snaga BiH i RS će to uraditi u najskorije vreme. Putem nadležnih institucija ispitat ćemo mogućnosti za izlazak iz tog sporazuma koji je predvideo stavranje Oružanih snaga BiH”, rekao je Dodik ističući da sve odluke koje se po tom pitanju budu donoseile bez RS, bit će znak da taj entitet stavi upitnik na taj sporazum, a odredi će se i prema drugim zajedničkim pitanjima u BiH.

Tvrdi da Oružane snage BiH ne pripadaju intersima naroda u BiH, već da služe NATO potrebama.

Kaže i da on lično, a ne Predsjedništvo BiH, „odbacuje bilo kakvu mogućnost da Kosovo formira svoju vojsku“ te stoji iza odluka rukovodstva Srbije u vezi s tim pitanjem.

“Pokrenut ću inicijativu da se, na nivou Predsjedništva BiH, osudi formiranje Vojske Kosova, jer je time direktno ugrožen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilizaciji”, tvrdi on, nakon sastanka najviših zvaničnika RS-a o pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP) i poziciji RS u svetlu skupštinske rezolucije o vojnoj neutralnost.

Naglasio je da je deo međunarodnice zajednice podržao ovu odluku vlasti u Prištini te da se ovim danas “promenila regionalna stabilnost”.

Tvrdi i “da je napad na Srbe na severu Kosova, napad na sve Srbe i smatrat će da je to znak i za Srbe u RS da brane svoja stečena prava i brane ustavni poredak onako kako je predviđeno međunarodnim ugovorima, uz odbacivanje svih vrsta međunarodnih interevencija“(FENA).

Na sastanku najviših zvaničnika RS-a o pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), ponovljeno je da RS ostaje pri skupštinskoj rezoluciji o vojnoj neutralnosti, ne podržava aktivaciju MAP-a i traži od srpskih predstavnika u Vijeću ministara BiH da se ne bave tim pitanjem, jer oni dolaze iz RS i treba da poštuju stavove njenog parlamenta.

Rečeno je i da RS ne podržava ulazak BiH u bilo koje vojne saveze sve do konačnog određenja Srbije, kao potpisnice i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma i Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, o njenom odnosu prema integracijama u vojne saveze.

Usvojeno je ukupno 15 zaključaka, a najavljene su i izmjene Krivičnog zakona RS-a po kojima, ne pridržavanje stavova i odluka Narodne skupštine RS-a, po pitanjima koja zadiru u ustavnu poziciju, status i nadležnosti RS u institucijama BiH bit će krivično djelo.♦