KOSOVO: “Komandant Remi” prvi pred Specijalnim sudom

 

Rustem Mustafa, poznat i po nadimku “Komandant Remi”, biće prvi od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu.

 

“Komandant Remi” je, tokom rata, predvodio jedinice u zoni oko Podujeva. Osuđen je na četiri godine zatvora zbog maltretiranja zatvorenika u logoru Lapaštica.

Mustafu smatraju za jednog od najuticajnijih komandanata bivše OVK, jer je uz Adema Jašarija, Sulejmana Seljimija, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Sabita Gecija i Rahmana Ramu bio pripadnik prve oružane grupe iz koje je, nešto kasnije, izrasla OVK.

Nije poznato zbog kojih će se nedela Mustafa naći pred Specijalnim sudom u Hagu, a njegov advokat Arian Goci je potvrdio da će “Komandant Remi” 14. januara otići na razgovor u taj sud.

Neposredno nakon rata, policija Unmika u nekoliko je navrata istraživala njegove aktivnosti, uključujući navodno reketiranje vlasnika radnji i restorana, ali su istrage prekinute kada su čelnici misije UN procenili da bi njegovo hapšenje moglo da dovede do sukoba između bivših pripadnika OVK i pripadnika međunarodnih misija na Kosovu.

Kao i većina njegovih saboraca, Mustafa je posle rata prešao u političke vode, pa je u Tačijevoj Demokratskoj partiji Kosova obavljao niz značajnih funkcija, uključujući mesto poslanika u parlamentu i šefa odbora za unutrašnja pitanja i bezbednost.

Sa Ljatifom Gašijem i Nazifom Mehmetijem uhapšen je i osuđen na četiri godine zatvora jer su od oktobra 1998. do kraja aprila 1999. godine vodili logor u selu Lapaštica, gde su mučili i prebijali lokalne kosovske Albance, pokušavajući da ih nateraju da priznaju da nisu bili lojalni ciljevima tzv. “Oslobodilačke vojske Kosova”.

Nakon početka suđenja, tadašnji kosovski premijer i nekadašnji politički lider OVK Hašim Tači rekao je da je uveren da će trojica nekadašnjih gerilaca biti oslobođeni.

Suštinski, trojica bivših lidera OVK optužena su za zatvaranje ukupno 13 osoba u maloj baraci, gde su ih mučili. Tela petorice kasnije su pronađena u blizini logora, a obdukcijom je utvrđeno da su ubijeni hicima u glavu i grudi. Jedno telo nikada nije pronađeno.

Trojica bivših komandanata OVK osuđeni su i za zlostavljanje zatvorenika u logoru Koljić, a Rustem Mustafa i Nazif Mehmeti su osuđeni i za mučenje Milovana Stankovića u selu Bara na Bajgori, od koga su pokušali da iznude priznanje da je radio protiv OVK i od njega dobiju određene informacije.

“Stanković je bio običan šumar, koji se našao usred konflikta i koga je početkom avgusta 2008. godine zarobila OVK. Za 65 dana provedenih u logoru Lapaštica bio neprestano maltretiran”, rekao je međunarodni tužilac Robert Din.

Jedan od ključnih dokaza u ovom slučaju bio je dnevnik koji je tokom rata vodio Naim Kadriu, koji je takođe bio optužen u ovom slučaju, ali je u međuvremenu umro. U tom dnevniku potanko je opisano kako su ti ljudi, pod optužbom da su saradnici srpskih tajnih službi, mučeni i ispitivani.

Trojica lokalnih komandanata OVK za oblast oko Podujeva odbacila su krivicu, optužujući srpske tajne službe za podmetanje.

Ovo je bilo drugo suđenje za ovaj slučaj, jer je kosovski Vrhovni sud ukinuo prethodnu presudu, donetu 2003. godine, kada je Mustafa osuđen na 17 godina robije, Gaši na deset, što je gotovo dovelo do pobune veterana OVK u okolini Podujeva.

Ime Rustema Mustafe pojavljuje se na američkoj “crnoj listi” osoba koje “predstavljaju opasnost po stabilnost Balkana”, ali i na listi pripadnika tajne službe “Šik”, koju je nakon rata kontrolisala DPK(KiM radio).♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

Danas: Kosovo dobija (ne) legalnu vojsku!

  Danas je u Skupštini Kosova drugo razmatranje Nacrta zakona za Ministarstvu odbrane, o Kosovskim snagama bezbednosti i Nacrtu zakona o službi u Kosovskim snagama bezbednosti.   Kroz ove zakone...

KFOR blokirao sever KiM!?

  Više od 45 vozila KFORA ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 sati. Kako javlja RTS, kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...