POČAST: Položeni venci povodom Dana vojnih veterana

POČAST: Položeni venci povodom Dana vojnih veterana

04/12/2018 Off By BERB

Odavanjem vojnih počasti i polaganjem venaca na više lokacija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležili su 4. decembar – Dan vojnih veterana.

 

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio načelnik Uprave za lagistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković položila je vence kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim ratovima i srpsko-bugarskom ratu i kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, kao i na centralnoj komemoraciji kraj Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu.



Povodom Dana vojnih veterana – 4. decembra, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović večeras su priredili prijem za predstavnike vojnih veterana.
Prijemu su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojni veterani, predstavnici verskih zajednica, udruženja za negovanje tradicija i članovi porodica poginulih pripadnika vojske.
Načalnik GŠ Milan Mojsilović izjavio je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije vrednuju, neguju i razvijaju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije:
– Obeležavanjem današnjeg praznika, povodom koga smo organizovali niz aktivnosti i manifestacija, sećamo se i odajemo poštu znanim i neznanim borcima.
Povodom Dana vojnih veterana u svim organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije organizovani su svečani skupovi i uručene nagrade i priznanja najzaslužnijim pripadnicima(Ranka Čičak)


Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse pukovnik Slađan Ristić predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je kraj Spomenika žrtvama rata i braniocima otažžbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu položila vence i odala počast svim stradalima pripadnicima naše vojske u sukobima s kraja 20. veka.

Poštu stradalim srpskim vojnicima osim delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su i predstavnici tradicionalnih i veteranskih udruženja.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske, s jedne, i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.♦