27. novembar

27. novembar

27/11/2018 Off By BERB

 

–8. p.n.e. Umro Flak Kvint Horacije, jedan od najvećih pesnika antičkog Rima.


1570. Umro italijanski arhitekta i vajar Jakopo Sansovino, graditelj biblioteke Svetog Marka i Lođete u Veneciji, statua “Neptun” i “Mars” na stepeništu Duždeve palate i reljefa u mermeru u lođi crkve Svetog Marka.

–1701. Rođen švedski fizičar i astronom Anders Celzijus, tvorac skale za merenje toplote koja je po njemu dobila naziv.


1879. Francuska skupština iz Versaja premeštena u Pariz.

 

–1895. Umro francuski pisac Aleksandar Dima Sin. Proslavio se romanom “Dama s kamelijama”, prema kom je napisan libreto za Verdijevu operu “Travijata”.


1919. U okviru Versajske mirovne konferencije posle Prvog svetskog rata Bugarska potpisala dokument kojim je Dobrudža pripala Rumuniji, istočna Trakija Grčkoj, a gradovi Dimitrovgrad, Bosilegrad i Strumica Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1926. Ahmed Ben Zogu potpisao u Tirani ugovor sa Italijom kojim je Albanija stavljena pod italijanski protektorat.

1940. U Rumuniji profašistička “Gvozdena garda” ubila više od 60 saradnika izbeglog kralja Karola II, među kojima i bivšeg premijera Nikolaea Jorgu.

1940. Nemačka u Drugom svetskom ratu anektirala francusku pokrajinu Lorenu.

1941. Poslednje italijanske jedinice predale se savezničkim snagama u tvrđavi Gonder u Etiopiji. Saveznici zarobili 23.000 italijanskih vojnika.

1942. Francuzi u Drugom svetskom ratu potopili veći deo ratne flote u tulonskoj luci kako bi sprečili da brodovi padnu u ruke Nemcima, koji su upravo ušli u Tulon.

–1942. Rođen američki rok-pevač, gitarista i pisac pesama Džimi Hendriks, jedan od najpopularnijih muzičara u svetu šezdesetih godina 20. veka. Umro 1970. od prekomerne doze droge.


1943. Na aerodromu u Glamočkom polju u Drugom svetskom ratu poginuo Ivo Lola Ribar, generalni sekretar SKOJ, kada je kao šef vojne misije vrhovnog štaba NOV i POJ krenuo u Kairo.

–1953. Umro američki pisac Judžin Gledston O'Nil, tvorac moderene američke drame i prvi američki dobitnik Nobelove nagrade za književnost.


1968. Pripadnici jugoslovenske vojske i policije ugušili masovne demonstracije Albanaca na Kosovu na kojima zahtevano da Pokrajina dobije status republike. Demonstracije održane na Dan zastave, državni praznik Albanije.

1989. U eksploziji u vazduhu kolumbijskog aviona “Boing 727” na liniji Bogota-Kali poginulo svih 107 putnika i članova posade. Pretpostavlja se da je uzrok eksplozije bila podmetnuta bomba.

1991. Pobesnela masa u Pnom Penu napala nominalnog lidera Crvenih Kmera Kije Sampana, koji je evakuisan u Bangkok da ne bi bio linčovan.

1991. Savet bezbednosti UN odobrio slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

1996. U jeku protesta zbog poništavanja izborne volje građana na lokalnim izborima u Srbiji vlasti prekinule rad Radio Indeksa i Radija B92, tada 2 najslušanije beogradske radio-stanice koje su stalno i detaljno izveštavale o građanskom protestu. Pod pritiskom javnosti radio-stanice nastavile rad 5. decembra.

1996. U eksploziji gasa u rudniku uglja u kineskoj provinciji Šansi poginulo više od 90 rudara.

1997. U sukobima srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca kod mesta Srbica i u selu Rezniće poginula 2 policajca i jedan Albanac, a 4 policajca ranjena.

2000. Agencija UN za SIDU objavila da je od početka pandemije SIDE od te bolesti umrlo više od 21 milion ljudi širom sveta.

2000. Norveški kralj Herold otvorio u zapadnoj Norveškoj najduži tunel za drumski saobraćaj na svetu. Tunel dugačak 16.900 metara potukao rekord St. Gothard tunela u Švajacarskoj koji je pušten u promet 1980, a dugačak je 16.300 metara.♦