STO GODINA OD PRISAJEDINJENJA VOJVODINE SRBIJI: Otkriven spomenik kralju Petru Prvom

STO GODINA OD PRISAJEDINJENJA VOJVODINE SRBIJI: Otkriven spomenik kralju Petru Prvom

25/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas je u Novom Sadu svečano obeležena stota godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. U podne su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrili su spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

 

Spomenik je postavljen na Trgu republike u Novom Sadu. Otkriven je uz pesmu “Vostani Serbije”, visok je četiri metra i težak više od 3,5 tone. Spomenik je izrađen po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića.



Na početku svog obraćanja Aleksandar Vučić je rekao: dobrodošao kući stari naš kralju, izvini jer nam je trebalo 84 godine da shvatimo da si pobedio”.

Vučić je podsetio da je kralj Petar verovao u slobodu još kao dvadesetogodišnjak kada je preveo esej “O slobodi” Džona Stjuarta Mila.

Tako je i živeo i kao oficir francuske legije stranaca, ustanik u Hercegovini, izbeglica, naš kralj, jedini u istoriji koji je peške i u volovskoj zaprezi prošao dug put preko Albanije do Soluna da bismo došli kući do slobode, naglasio je predsednik.

“Slobodu koju ste izvojevali danas dobro razumemo kao našu šansu na život koju nemamo pravo da propustimo. Danas, na slobodnom komadu zemlje poručujemo da ćemo se boriti da svojim trudom promenimo lice Srbije. Radićemo i borićemo se za svaki novi put, modernu fabriku, nova znanja, veštine, život dostojan potomaka ljudi koji sa tobom izborili slobodu. Znajući da nastavljamo tu svetu nit koju ste ostavili”, ukazao je Vučić.
Posle ottkrivanja spomenika u Srpskom narodnom pozorištu počela svečana akademija.

Danas je u Novom Sadu otvore u Muzej prisajedinjenja, koji čini stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, kao i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.♦