18. novembar

–1956. Umro srpski glumac Dobrica Milutinović, prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije 1980. ustanovili nagradu za glumačko životno delo “Dobričin prsten”.

9. Rođen rimski car Tit Flavije Vespazijan, osnivač dinastije Flavija. Tokom vladavine, od 69. do smrti, 79, pokorio Galileju i zauzeo krajeve oko Jerusalima. U Rimu podigao Koloseum, Kapitol i Amfiteatar.

1477. Engleski štampar Vilijam Keksten objavio u Vestminsteru prvu knjigu štampanu u Engleskoj na engleskom jeziku “The Dictes and Sayings of the Philosophers”.

1626. Papa Urban VIII osveštao baziliku Svetog Petra u Rimu.

–1786. Rođen nemački kompozitor Karl Marija Fridrih Ernst fon Veber, tvorac nemačke romantične opere.


 

–1860. Rođen poljski državnik, pijanista i kompozitor Ignac Jan Paderevski, profesor Konzervatorijuma u Varšavi. Od 1919. do 1921. bio premijer i šef diplomatije, 1940. predsednik Poljske.


1903. SAD s Panamom potpisale ugovor kojim su dobile neograničeno pravo korišćenja Panamskog kanala. 1979. postignut sporazum da Panama dobije potpun suverenitet nad kanalom 31. decembra 1999.

1910. U Meksiku izbila seljačka revolucija čije su vođe bili Pančo Vila i Emilio Zapata. Tokom revolucije koja je trajala do 1917. poginulo više od milion ljudi.

1918. Belgijska armija ušla u Brisel posle četiri godine nemačke okupacije u Prvom svetskom ratu.

–1922. Umro francuski pisac Marsel Prust. Njegov književni postupak u ciklusu romana “U potrazi za izgubljenim vremenom” na planu sadržaja i forme zaokuplja pažnju književnih kritičara i istoričara tokom čitavog XX veka. Smatra se da je, uz Kafku i Džojsa, Prustovo delo presudno uticalo na razvoj modernog romana u prošlom veku.


–1928. U filmu “Parobrod Vili” prikazanom u Njujorku prvi put se pojavio Miki Maus, popularni junak crtanih filmova Volta Diznija.


1936. Nemačka i Italija priznale vladu generala Fransiska Franka u Španiji.

1945. Na prvim izborima u Bugarskoj posle Drugog svetskog rata, koje je opozicija bojkotovala, pobedio Otečestveni front predvođen komunistima.

–1956. Umro srpski glumac Dobrica Milutinović, prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije 1980. ustanovili nagradu za glumačko životno delo “Dobričin prsten”.


1969. Modul američkog vasionskog broda “Apolo 12” sa astronautima Čarlsom Konradom i Alenom Binom spustio se na Mesec. Bio je to drugi svemirski brod koji je dotakao Mesečevo tle.

1978. U Džonstaunu u Gijani 914 Amerikanaca, pripadnika sekte “Hram naroda”, izvršilo kolektivno samoubistvo. Oni sa svojim vođom Džimom Džonsom popili cijanid izmešan s voćnim sokom. Članovi sekte koji su odbili da ispiju otrov ubijeni.

1991. Posle 86 dana opsade, pripadnici Jugoslovenske narodne armije ušli u razrušen Vukovar. U borbama s hrvatskim snagama poginulo više hiljada ljudi, među kojima velik broj civila. Od 45.000 stanovnika, oko 10.000, koliko je ostalo u gradu, izašlo iz podruma u kojima su proveli gotovo tri meseca.

1991. Umro čehoslovački državnik slovačkog porekla Gustav Husak, predsednik Čehoslovačke od 1975. Na čelo Komunističke partije došao posle vojne intervencije Varšavskog pakta 1968, zamenivši Aleksandera Dubčeka. Pod pritiskom javnosti 1989. podneo ostavku.

1993. Lideri Južne Afrike, crnci i belci, odobrili Ustav kojim je označen kraj politike aparthejda u toj zemlji.

1999. Na samitu OEBS u Istanbulu usvojena Povelja o evropskoj bezbednosti kojom se sukobi u državama smatraju legitimnim predmetom brige međunarodne zajednice.

2001. Posle petogodišnje zabrane, tokom talibanske vlasti u Avganistanu, televizija Kabul počela da emituje program.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

Danas: Kosovo dobija (ne) legalnu vojsku!

  Danas je u Skupštini Kosova drugo razmatranje Nacrta zakona za Ministarstvu odbrane, o Kosovskim snagama bezbednosti i Nacrtu zakona o službi u Kosovskim snagama bezbednosti.   Kroz ove zakone...

KFOR blokirao sever KiM!?

  Više od 45 vozila KFORA ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 sati. Kako javlja RTS, kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...