16. novembar

–1947. Puštena u saobraćaj železnička pruga Šamac-Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cele Jugoslavije.


1558. Umrla engleska kraljica Meri I Tjudor, kćerka Henrija VIII. Tokom vladavine od 1553. kao supruga španskog kralja Felipea II pokušala da Englesku vrati pod uticaj pape, a zbog žestokog progona protestanata dobila naziv Krvava Meri. Posle njene smrti na presto došla njena sestra Elizabeta I, koja je postavila temelje buduće britanske imperije.

1788. – Rođen ruski glumac Mihail Semjonovič Ščepkin, najznačajniji umjetnik ruskog i svjetskog pozorišta u prvoj polovini 19. vijeka, koji je nastojao da objasni tajne glumačkog stvaralaštva i bio uzor generacijama glumaca. Smatraju ga pretečom pozorišnog reditelja i glumca Konstantina Sergejeviča Stanislavskog.

1800. Kongres SAD se sastao prvi put u novoj prestonici Vašingtonu, a predsednik SAD Džon Adams postao prvi stanar zgrade kasnije nazvane Bela kuća.

1855. Škotski istraživač Dejvid Livingston otkrio vodopade na reci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici, Viktorijini vodopadi.

-1864. – Rođen osnivač srpskog zemljoradničkog zadrugarstva Mihailo Avramović, koji je prvu zadrugu osnovao 1894. u selu Vranovu, izradio nacrt prvog srpskog zakona o zadrugama i pokrenuo list “Zemljoradnička zadruga”, uređujući ga 20 godina. Objavio je veliki broj radova o poljoprivredi, a njegovo najveće i posljednje djelo je “Sociologija zadrugarstva”. Učestvovao je u stvaranju Međunarodnog zadružnog saveza.


1858. Umro velški filantrop Robert Oven, socijalista-utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svoje bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi.

–1869. Posle više od 10 godina rada pod rukovodstvom Francuza Ferdinana de Lesepsa otvoren Suecki kanal kojim je Sredozemno more povezano sa Indijskim okeanom.


1913. Prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal, koji je zvanično otvoren godinu dana kasnije.

­–1917. Umro francuski vajar Ogist Roden, jedan od najvećih umetnika kraja XIX i početka XX veka. Njegovo delo objedinilo romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo.


 

 

 

–1925. – Rođen američki filmski glumac Rok Hadson, koji je snimio 63 filma, glumeći pretežno romantične junake. Prije smrti 1985. priznao je da boluje od side.


–1938. Umro hrvatski političar Ante Trumbić, koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom. Bio predsednik Jugoslovenskog odbora od osnivanja 1915. do njegovog raspuštanja u decembru 1918, kada je formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.


–1947. Puštena u saobraćaj železnička pruga Šamac-Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cele Jugoslavije.


1954. Egipatski general Gamal Abdel Naser postao šef države posle pada predsednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I.

1969. SSSR i SAD u Helsinkiju počeli razgovore o ograničenju strateškog naoružanja.

1971. Revolucionarna partija na čelu s Vemidom Tanomom Kitikačornom izvršila vojni udar i preuzela vlast u Tajlandu. Ukinut Parlament, raspuštena Vlada i suspendovan Ustav.

1974. Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj posle više od 10 godina i sedmogodišnje vojne diktature ubedljivo pobedila Nova demokratija Konstantina Karamanlisa.

1976. Kina izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

1988. Smenjivanje funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista Kaćuše Jašari i Azema Vlasija izazvalo masovne demonstracije Albanaca na Kosovu, uključujući štrajk oko 1.000 rudara u rudniku “Stari trg”, koji je počeo u februaru 1989.

1989. Demonstracije u Pragu u znak sećanja na dan kada su Nemci 1939. pogubili devet čeških studenata i zatvorili češke univerzitete pretvorile se u protestni marš protiv komunističkog režima. Policija grubo reagovala, mnogi uhapšeni, 71 osoba povređena.

1989. U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, u jami “Morava” Aleksinačkih rudnika uglja, poginulo 90 rudara.

1993. Sudije iz 11 zemalja položile zakletvu na inauguralnom zasedanju suda Ujedinjneih nacija za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda posle Nirnberškog i Tokijskog, osnovanih posle Drugog svetskog rata.

1996. U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji koalicija opozicionih partija “Zajedno” pobedila u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac, što je bila prva pobeda opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao tromesečne masovne proteste.

1997. Pripadnici najveće egipatske militantne organizacije “Al Gama al Islamija” ubili u blizini hramova u Luksoru 58 stranih turista i četiri Egipćanina.

1998. Izraelski parlament ratifikovao, većinom glasova, “Vaj sporazum”, kojim je predviđeno ustupanje dela okupirane teritorije palestinskoj samoupravi.

2001. Na Kosovu održani prvi parlamentarni izbori od dolaska međunarodnih snaga u Pokrajinu, u junu 1999. Ubedljivu pobedu odneo Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove, osvojivši 45,6 odsto glasova. Srpska koalicija “Povratak” osvojila 11,34 odsto glasova. Na izbore izašlo 63 odsto Albanaca i 56 odsto Srba.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vučić u Abu Dabiju kod šeika Mohameda

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Abu Dabiju sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom sa kojim je razgovarao o načinima...

Total Srbija: Kako da deca budu bezbrižna u saobraćaju?

Ranka Čičak Svi koji vole decu sakupili su se danas u Francuskoj ambasadi na prezentaciji akcija preduzeća Total Srbija. Francuski ambasador gospodin Frederik Mandoloni rekao je da i njegova zemlja...

Haradinaj: Mere prema Srbiji – da bi se glas Kosova čuo u EU!

Ramuš Haradinaj u intervjuu za Fajnenšl Tajms (Financial Times) izjavio da su mere prema Srbiji počele da se preduzimaju pošto se glas Kosova nije dovoljno čuo u Evropskoj uniji. Rekao...

Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

Ranka Čičak Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem otvorio objekat K25.   To je ulaz u zgrade...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...