POSLE BEGSTVA: Da li će Orban spsiti zatvora Grujevskog?

Makedonske vlasti su dobile potvrdu iz Mađarske da je Nikola Gruevski u Mađarskoj. Tamo je zatražio politički azil, a posle toga je za njim raspisana međunarodna poternica. Gruevski se u utorak javio preko Fejsbuka, tvrdeći da je u Budimpešti zbog “pretnji po život”.

 

Poznavaoci prilika u Skoplju kažu za DW da bi se od članice EU, kakva je Mađarska, moglo očekivati da izruči Gruevskog. Posebno jer „pretnje po život” nisu realne, naprotiv – Gruevski je imao šestočlano policijsko obezbeđenje sve do prošlog četvrtka (8. novembar) uveče, kada je na njegov lični zahtev obezbjeđenje povučeno.

Okolnosti tog događaja nisu potpuno jasne. Jer baš je 8. novembar bio krajnji rok da se Gruevski javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne pa je nejasno kako je mogao da izmakne pažnji institucija. Veruje se da je Gruevski te večeri ili noći i napustio Makedoniju. On od jula prošle godine ne poseduje pasoš koji mu je tada oduzet u sklopu istrage Specijalnog tužilaštva.

Odnosi Gruevskog i mađarskog premijera Viktora Orbana su bili prilično srdačni, posebno od vrhunca izbegličke krize 2015. godine. Orban je bio gost u nekoliko predizbornih kampanja VMRO-DPMNE, a Mađarska je donirala bodljikavu žicu koja je postavljena na granici sa Grčkom. Posljednji susret Gruevskog i Orbana odigrao se krajem septembra prošle godine na Ohridu.

Pojedini mađarski mediji navode da je tada Orban obećao Gruevskom zaštitu u slučaju da mora u zatvor. Najhrabrije teorije idu do toga da je mađarski premijer stavio Gruevskom na raspolaganje privatni avion za bijeg.

Izvori iz socijaldemokratske vlasti premijera Zorana Zaeva demantovali su za DW nagađanja da se zapravo radi o dilu sa Gruevskim i njegovom puštanju u egzil. Najavljuju da će preduzeti sve mere da se bivši premijer vrati u Makedoniju i odsluži zatvorsku kaznu.

„Gruevski je ovim činom pao na najniže moguće grane jer nije skupio hrabrosti da se suoči sa kaznom za svoja zlodjela”, kaže jedan od sagovornika DW iz makedonskih vlasti.
Gruevski je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog protivzakonite kupovine luksuznog blindiranog mercedesa dok je bio premijer. Prema tvrdnjama današnjeg šefa konzervativne VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, ta presuda je apsurdna jer je vozilo i dalje u voznom parku Vlade koju sada vode Socijaldemokrate.

Sa druge strane, poslanik vladajućih socijaldemokrata Gordan Georgiev smatra da će bekstvo Gruevskog „otrezniti i najpijanije umove koji su mislili da on nekog i nešto brani osim od početka do kraja – sebe samog. Njegovo bekstvo je kratkoročni gubitak za VMRO-DPMNE, ali dugoročno mogućnost za obnovu i proces unutrašnje konsolidacije”, napisao je Georgiev u autorskom tekstu za DW.

Gruevski je inače osumnjičen u još tri slučaja koja istražuje Specijalno tužilaštvo u Skoplju. Danima pred njegov beg se u javnosti razmatralo da li će predsjednik zemlje Đorge Ivanov, dugo godina intimus Gruevskog, iskoristiti svoje pravo da ga amnestira. Ivanov o tome ćuti.

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

Danas: Kosovo dobija (ne) legalnu vojsku!

  Danas je u Skupštini Kosova drugo razmatranje Nacrta zakona za Ministarstvu odbrane, o Kosovskim snagama bezbednosti i Nacrtu zakona o službi u Kosovskim snagama bezbednosti.   Kroz ove zakone...

KFOR blokirao sever KiM!?

  Više od 45 vozila KFORA ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 sati. Kako javlja RTS, kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...