VOJSKA SRBIJE: Vežba – koliko je spremna naša vojska u ovom trenutku?

Ranka Čičak

Danas je osam hiljada vojnika kopnene vojske i ratnog vazuhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane odbrane sa više od 600 borbenih sistema i vazduhplova prikazalo rukovodstvu Srbije koliko je spremna naša vojska u ovom trenutku, posle njenog sistematskog uništavanja u protrkloj deceniji. Vežba je nazvana “Vek pobednika 1918. – 2018.” i posvećena je godišnjici završetka Prvog svetskog rata.Posle vežbe na poligonu “Pešter” novinari su pitali Predsednika o događajima na Kosovu. On je rekao da prištinske vlasti samo provociraju raznim odlukama o progonstvu monaha koji nemaju dokumnta boravka. Već to rade kako bi na kraju optužili Srbiju da koči normalizaciju odnosa. Bio je srećan i nasmejan kada je najavio dobru vest – da elektro mreža Srbije ostaje na severu Kosova. Zahvalio Mađarskoj i Bugarskoj, koje su priznale Kosovo ali u ovom slučaju ipak glasale protiv njega. Crna Gora i Makedonija su se uzdržale.
Odgovarajući na pitanje o sistematskom uništavanju srpske vojske za vreme bivših vlasti nije hteo da govori o odgovrnosi ali je rekao da će se sada sve nadoknaditi. Nadokanditi će se i šteta koja je nanesena, zato se sve više ulaže vojsku.

Pomenimo da je Na privremenom poligonu „Pešter“ vežbu izvela Druga brigada Kopnene vojske, u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.
Na vežbi su demonstrirana dejstva lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84, uz korišćenje borbenih sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije. Rukovodilac vežbe je bio komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović.

Na “Pešteru” su angažovani tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm „Gvozdika“, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM-2, višecevni lanser raketa „Oganj“, radar „Žirafa“, a od sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, sistem „PASARS“ i haubica 155mm B52 „Nora“.

Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva učestvovali su avioni MIG-29, „ORAO J-22“, helikopteri „Gama“, MI-8, sistem „KUB“ i radar AN TPS-70.
Čestitajući ministru Vulinu i generalu Mojsiloviću, kao i svim učesnicima na uspešno izvedenoj vežbi na “Pešteru”, Vučić je istakao da je presrećan zbog onoga što je danas prikazano dodajući da nigde kao u vojsci nije potrebno vreme da se vidi uloženi trud, napori i finansijska sredstva, za šta su potrebne stabilne javne finansije kao i dobar rad Vlade.

On je zahvalio svim učesnicima ove vežbe, dodajući da će se ulaganja u vojsku nastaviti u još većem obimu, dodajući da će krajem 2019. godine moći da se vidi ogroman napredak, jer se najveći broj sredstava, oružja i oruđa očekuje početkom i sredinom naredne godine.

Komentarišući budžet Ministarstva odbrane za narednu godinu, s obzirom na to da su u planu velike nabavke, Predsednik je rekao da se već sada dosta novca opredeljuje za odbranu, te da budžet iznosi 600 miliona evra, a da je realni budžet veći od milijardu evra.
Događaji na poligonu “Pešter” bili su samo deo sveukpne vežbe Vojske Srbije na desetsk poligona u Srbiji.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vučić u Abu Dabiju kod šeika Mohameda

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Abu Dabiju sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom sa kojim je razgovarao o načinima...

Total Srbija: Kako da deca budu bezbrižna u saobraćaju?

Ranka Čičak Svi koji vole decu sakupili su se danas u Francuskoj ambasadi na prezentaciji akcija preduzeća Total Srbija. Francuski ambasador gospodin Frederik Mandoloni rekao je da i njegova zemlja...

Haradinaj: Mere prema Srbiji – da bi se glas Kosova čuo u EU!

Ramuš Haradinaj u intervjuu za Fajnenšl Tajms (Financial Times) izjavio da su mere prema Srbiji počele da se preduzimaju pošto se glas Kosova nije dovoljno čuo u Evropskoj uniji. Rekao...

Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

Ranka Čičak Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem otvorio objekat K25.   To je ulaz u zgrade...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...