STO GODINA: Za slobodu Srbije život je dalo 1.247.435 ljudi

STO GODINA: Za slobodu Srbije život je dalo 1.247.435 ljudi

01/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

U Centru “Sava” povodom 100 godina oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, večeras je održana svećana akademija.

 

Posle prigodnog programa prisutnima se obratio predsednik Aleksandar Vučić.



“Sve ovo što govorim, molim sve druge, da ne vide i razumeju kao našu slabost, jer kao što smo i 1914, i 1915. i 1918. uspeli da branimo i oslobađamo našu Srbiju, uspećemo uvek i u budućnosti ako neko u našu Srbiju dirne”, rekao je i dodao da “Posle proboja Solunskog fronta Prva armija vojvode Petra Bojovića gonila je neprijatelja iz časa u čas, iz juriša u juriš, oslobađala u istom dahu jug Srbije od Vranja, Vladičinog Hana, Grdelice i Leskovca do Niša, iz koga su okupatorske snage isterane 12. oktobra 1918. godine”. Rekao je da je za samo 46 dana srpska vojska u oslobodilačkom naletu prešla 800 kilometara od Soluna do Beograda, kada su komite u ranu zoru na današnji dan ušle u Beograd kao prethodnica Prve armije.

Predsednik je potsetio da su oslobodioci Beograda zatekli su i neuništivi slobodarski duh građana koji su od Slavije do Kalemegdana pred pobedničkim jedinicama srpske vojske postavljali tepihe od cveća. Doći do Beograda značilo je doći do slobode, ući u Beograd je bilo vratiti Srbiju sebi i svojoj deci. U Velikom ratu pobedili su mali ljudi, obični, bez velikih škola, često maleni po stasu i godinama. Od osmogodišnjeg siročeta Momčila Gavrića, dobrovoljca i najmlađeg podoficira na svetu, do 1.300 kaplara proslavljene jedinice čije je geslo bilo ‘Ni koraka nazad’, a čiji je manji broj dočekao kraj rata, zajedno s redovnom vojskom u jednoj misli i osećanju odazvali su se čitavim svojim bićem, naredbi koju je pred Solunski front izdao vojvoda Živojin Mišić s nepokolebljivom verom i nadom ‘Junaci, napred u otadžbini’. Nisu oni tada samo na sanduke sa municijom ispisali ono čuveno ‘Ne štedi’. Malo je to bilo za njih, za Srbiju, za Beograd koji je čekao. Napisali su to ‘Ne štedi’ svaki od njih na svoje grudi, svoje živote, verujući da postoji ono što vredi baš toliko da se život da rasipnički, bez straha I ikakve rezerve. Beograd je toliko vredeo, Srbija je toliko i još više vredela. Bila je to cena slobode”, kazao je predsednik Srbije.

Izneo je potresne podatke sa Konferencije mira u Parizu 1919. godine da je Srbija izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto od celokupnog stanovništva.
Inače danas je u školama prvi čas bio posvećen ovoj temi, a na Novom groblju na Spomen-kosturnici branilaca Beograda održan je pomen i položeno cveće, dok je na platou ispred Skupštine grada priređen scensko-muzički spektakl “Beogradske sene”.

Položeni su venci na Francuskom vojnom groblju i na Spomen kosturnici braniocima Beograda na Novom groblju položili.♦