FINALE 9. MIKROFAF-A: najbolji domaći uradi-sam film – LOPOVKA

FINALE 9. MIKROFAF-A: najbolji domaći uradi-sam film – LOPOVKA

21/10/2018 Off By BERB

 

U petak, 19. oktobra, zatvoren je 9. MikroFAF, međunarodni godišnji festival kratkometražnog filma, namenjen promovisanju i razvoju nezavisne i „uradi-sam” filmske produkcije.

 

Ovaj takmičarski festival svake godine ima poseban tematski akcenat, pa je tako ovogodišnje izdanje imalo tematski naslov Caged Edition.

Dodela nagrada održana je u dvorani Muzeja jugoslovenske kinoteke, nakon projekcije poslednjeg takmičarskog programa. Za nagrade MikroFAF-a ove godine takmičilo se čak 78 kratkih filmova sa svih kontinenata, među kojima su se mnogi, u skladu s odabranim tematskim naslovom, bavili temama neslobode i ograničenja, ratnih ili političkih kaveza, psihološkog ropstva ili umetničke blokade.

U revijalnom programu prikazani su filmovi sa radionica koje je Udruženje „Satibara” organizovalo tokom 2018. godine u više sela i gradova, a tom prilikom su i mladi učesnici radionica iz Banatske Dubice i Jarkovca posetili Beograd i prisustvovali premijeri svog debitantskog filma Aurela.

Odluke o nagrađenima doneo je tročlani žiri u sastavu: Senka Domanović, Mina Stanikić i Marko Backović. Žiri je jednoglasno dodelio sledeće glavne festivalske nagrade:

MIKROPOLIS NAGRADA za najbolji domaći uradi-sam film dodeljena je filmu Jelene Novaković LOPOVKA (Srbija), zbog „duhovite naracije, spontanog, a uverljivog glumačkog izraza i sposobnosti prikaza nerespektabilnog zanata lopovluka u pozitivnom svetlu. Oseća se vedra atmosfera autorskog tima u stvaranju ovog filma“.

MIKROPOLIS NAGRADA za najbolji strani uradi-sam film dodeljena je filmu Alija Erfana Farhadija I You We 2 (Iran) zbog „netipičnog rediteljskog izraza u pokušaju osvešćivanja značaja ekološki korektnog ponašanja. Autokritično, komično i efektno“.

MIKROPOLIS NAGRADA za najbolji nezavisni film dodeljena je filmu Behzada Hodaveisija A Gift for a Gloomy Day (Iran) zbog „aktuelne egistencijalističke priče sa efektnim, neočekivanom i komičnim obrtom, te uspešne inkorporacije komičnog elementa iznenađenja u crno stanje glavnog lika“.

MIKROPOLIS NAGRADA za najbolji CAGED film dodeljena je filmu Dragane Jovanović Le Foyer (Nemačka) zbog „sugestivnog prikaza teskobne atmosfere zatvorske ćelije u kojoj glavni junaci ne uspevaju da se pomire čak ni sa mogućnošću slobode“.

Pored glavnih festivalskih nagrada, žiri je dodelio i nekoliko specijalnih priznanja:

Posebna pohvalu za animaciju: Ana Šagadin za Saturn u Lavu (Hrvatska).

Posebna pohvala za dokumentarni film: ravnopravno je dodeljena filmovima Seobe Danila Stanimirovića (Kosovo/Srbija) i Mrtvi kapital Ivane Janošev (Srbija).

Posebna pohvala za porodično filmsko stvaralaštvo: dodeljena je braći Bačkonja, Petru (12 godina) i Lazaru (15 godina), za njihove filmove 2D zamka – Kako nacrtati brata i Kuvanje sa čudovištem (Srbija).

Posebna pohvala žirija za fetišistički film dodeljujena je filmu Logana Fraja Ro-Boob: The Farting Robot Monster (SAD).

Pored nagrada festivalskog žirija, na ovogodišnjem MikroFAF-u podeljena su i neslužbena priznanja bloga Knjigoskop, posvećenog književnosti za decu i mlade. Knjigoskop je svoja priznanja dodelio u sledećim kategorijama:

Priznanje Knjigoskopa za najbolju dečju ulogu: za debitantsku ulogu koju je ostvarila Varvara Novikova u filmu Vasilija Kiseljeva Mother (Rusija).

Priznanje Knjigoskopa za najbolju tinejdžersku ulogu: za ulogu koju je ostvarila Katarina Stanojlović u filmu Poljubi me filmski nestvarno (Srbija), Katarine Stanojlović, Anđele i Nede Živanović.

Priznanje Knjigoskopa za najbolji scenario čiji autor je tinejdžer: dodeljeno je Damjanu Petroviću, autoru filma Nova godina s porodicom (Srbija).

Priznanje Knjigoskopa za najbolji film čiji autor je tinejdžer: dodeljeno je animiranom filmu Šajana Nagibija The Look (Iran).

Nagradama se pridružio i Akademski filmski centar Doma kulture „Studentski grad”, koji je nagrađenim domaćim autorima dodelio svoja književna izdanja.

Realizaciju 9. MikroFAF-a podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Akademski filmski centar DKSG, Gomex, Kabinet pivara, Knjigoskop i MKC Kombinat.♦