OKRUGLI STO OPOZICIJE: Kako do poštenih izbora?

OKRUGLI STO OPOZICIJE: Kako do poštenih izbora?

12/10/2018 Off By BERB

 

Predstavnici svih opozicionih političkih stranaka, pokreta, grupa građana i skupštinskih poslaničkih grupa sastali su se danas na prvom zajedničkom sastanku u Narodnoj skupštini i složili se da trenutno u Srbiji nema uslova za održavanje fer i poštenih izbora.

 

Kako su istakli primarni cilj ovog razgovora jeste borba za ostvarivanje prava građana da slobodno biraju bez obzira da li su za vlast ili opoziciju.

Učesnici su zaključili da je veliki problem to što se pitanja valjanosti izbornog zakonodavstva i izborne prakse postavljaju isključivo u periodu vezanom za održavanje izbora, a tada praktično ništa nije moguće promeniti niti poboljšati.

Upravo zato je kao poseban zaključak okruglog stola dogovoreno formiranje Radne grupe koja će u roku od 30 dana pripremiti zajedničku platformu o neophodnim uslovima potrebnim za sprovođenje fer i poštenih izbora.

Prisutni su na kraju zajedno osudili hajku i propagandu režimskih medija usmerenu ka opozicionim političkim akterima.

Na okruglom stolu su učestvovali:

Srpski pokret Dveri, Demokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM OTADŽBINA, Pokret za preokret, USS SLOGA, Ne davimo Beograd, Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo, Građanska platforma, Pokret centra, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Mađarski pokret, Zelena ekološka partija, Tolerancija Srbije, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Vojvođanski pokret, Bošnjačka građanska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih mađara, i Dragan Đilas, jedan od osnivača Saveza za Srbiju (Press SZS).