PROKUPLJE – DAN OSLOBOĐENJA: Otkriven spomenik Gvozdenom puku

Ranka Čičak

Danas je Prokuplje bilo centar Srbije. Predsednica vlade Ana Brnabić, uz intoniranje “Tamo daleko”, zajedno sa gradonačalnikom Aleksandrom Simovićem otkrila, povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja grada, spomenik čuvenom Gvozdenom puku.

 

U Prokuplju u koji su 1918. umarširale jedinice Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem, otkriven je spomenik Drugom pešadijskom puku srpske vojske, poznatiji po svom nazivu “gvozdeni”. Puk je učestvovao u ratovima od 1912. do 1918. godine, a poznat je u celoj Srbiji zbog junaštva kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode.

 

Otkrivajući spomenik Brnabićeva je rekla da “stati ovde, pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, šest i po hiljada ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više je od časti, više od obaveze, to je trenutak apsolutne pokornosti, pred onima koji su nas učinili nepokorenima, pred onima koji su nas naučili pravom značenju reči – sloboda. Dug koji imamo je nenaplativ i večan.

 

Rekla je da su nam naši najslavniji preci pokazali dva puta – jedan da stalno žalimo i sažaljevamo sebe i drugi da damo sve od sebe, kao što su oni dali.

 

Srbija danas svoju slobodu brani svakim putem koji izgradi, fabrikom, školom, bolnicom koju otvori, svakom bebom, mladom osobom koja ima razlog da ostane, rekla je Premijerka i upitala je “ko, kada stane pred spomenik u Prokuplju i pred živote koji su pali da bismo danas imali mir i slobodu, ima pravo da ne pruži sve od sebe i ne uradi nešto za Srbiju, za sebe, za svoju porodicu”.

Istakla je da danas mi imamo obavezu da ostvarimo ono što su hteli i za šta su život dali u Gvozdenom puku.

 

“Hvala našem Gvozdenom puku na slobodi, na miru koji danas živimo. I hvala svima koji u Srbiju veruju, koji Srbiji daju, koji se za Srbiju trude, trudeći se i verujući u sebe”, zaključila je Brnabićeva.

 

Pre otkrivanja spomenika održana je i sednica Vlade Srbije: “Ovo jesignal signal koliko će se u narednom periodu investirati u ovaj grad i ceo Toplički okrug.

 

Brnabićeva je rekla da je među tri strateška projekta za Prokuplje apsolutni prioitet Auto-put mira – Niš – Merdare – Priština -Tirana – Drač.

 

“Mi se nadamo da ćemo u prvu fazu Niš – Pločnik krenuti već krajem 2019. godine. Ministarka Zorana Mihajlović je prenela da je pre dva dva završen idejni projekat i nastavljamo da radimo na tome”, rekla je Ana Brnabić.

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

Danas: Kosovo dobija (ne) legalnu vojsku!

  Danas je u Skupštini Kosova drugo razmatranje Nacrta zakona za Ministarstvu odbrane, o Kosovskim snagama bezbednosti i Nacrtu zakona o službi u Kosovskim snagama bezbednosti.   Kroz ove zakone...

KFOR blokirao sever KiM!?

  Više od 45 vozila KFORA ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 sati. Kako javlja RTS, kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...