KAMATICA: Kartica poskupljuje avio kartu

 

U zavisnosti od avio kompanije ili turističke agencije preko koje se kupuje avio karta, ukoliko se plaća karticom, velika je verovatnoća da cena neće biti ista kao i kada bi se sve platilo u gotovini. Čak i kada je kartica debitna i plaćanje se izvrši odmah, a ne kroz nekoliko rata.

 

Redakciji Kamatice javila se Milena P. (puno ime i prezime poznato redakciji) koja je preko agencije Jumbo Travel kupovala avio kartu do Nemačke, sa poljskom avio kompanijom Lot.

Preko sajta agencije rezervisala je let i naznačila da će cenu od 38.000 dinara platiti prilikom dolaska u agenciju. Novac je imala na računu i ceo iznos planirala da plati debitnom karticom. Tu nastaje prvi problem.

Od 17.decembra ove godine biće ograničene međubankarske naknade na 0,5 odsto za platne i 0,6 procenata za kreditne kartice u narednih šest meseci. Zatim, od 17. juna 2019. godine ove naknade biće limitirane na 0,2 i 0,3 odsto. Do sada su međubankarske provizije išle i do dva procenta i činile i do 80 odsto trgovačke naknade.

„U agenciji su mi rekli da ukoliko plaćam karticom da se ukupna cena uvećava za dva procenta. Objasnili su mi da je to provizija kartičara“, priča Milena P.

„Kada sam ih upitala zbog čega nigde nije naznačeno da se cena uvećava prilikom plaćanja karticom, rekli su mi da je to poslovna politika firme i da moram da platim uvećanu cenu, jer šta je problem to je svega 760 dinara, na šta je usledilo moje pitanje, šta bi bilo da sam kupovala dve povratne karte za Australiju i da su mi na taj iznos obračunali proviziju od 2% da li bi i to tada bilo malo? Nisam dobila odgovor“, dodaje Milena P.

Na kraju, na njeno insistiranje da se plaćanje izvrši bez naplate provizije, jer nigde nije naznačeno da će kartu morati da plati ukoliko ne ponese keš, službenica u agenciji je karte platila direktno on-line i tim putem nije naplaćena provizija. Kako se na cenu karata dodaje i provizija agencije od 2000 dinara, na istu je prilikom plaćanja putem POS terminala naplaćena provizija od 2 procenta.

Redakcija Kamatice je kontaktirala Jumbo Travel, a na pitanje da li se cene avio karata razlikuju u zavisnosti od toga da li su plaćene gotovinom ili karticom, kao i da li „kartičarsku uslugu“ plaća kupac. U odgovoru koji su nam poslali piše da pogledamo njihov sajt, rubriku „načini plaćanja“, i da su tamo navedeni svi uslovi kopovine avio karata. Provizija za plaćanje karticom nigde se ne pominje.
Iz Narodne banke za Kamaticu objašnjavaju da cena mora biti ista, bez obzira na to da li potrošač plaća gotovinom ili platnom karticom.

„ U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, primalac plaćanja, to podrazumeva bilo kog trgovca, uključujući i turističke agencije, ne može od klijenta, korisnika usluge, zahtevati posebnu naknadu za korišćenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta. Nije dozvoljeno da trgovci od potrošača naplaćuju posebnu naknadu prilikom plaćanja karticom, a sa ciljem da se nadomesti trgovačka naknada koju trgovcima naplaćuje banka prihvatilac koja je instalirala POS uređaj na platnom mestu“, kažu u NBS.

Takođe, istim zakonom predviđeno je da će se novčanom kaznom od 50.000 do 800.000 dinara kazniti pravno lice ako, kao primalac plaćanja, zahteva posebnu naknadu od platioca za korišćenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta.

Pozvali smo još nekoliko turističkih agencija i pitali da li se cene avio karata razlikuju u zavisnosti od načina plaćanja. Rekli su nam da i to zavisi od toga za koju avio kompaniju se kupuje karta. Naime, neke od njih obračunavaju proviziju prilikom plaćanja karticom. Na primer, Er Frans za kupovinu karte preko platne kartice uzima proviziju od oko 30 evra. Dok, na primer, Lufthanza ne obračunava ništa.

Zašto neke avio kompanije naplaćuju proviziju prilikom plaćanja karticom, a neke ne, niko nije znao da nam objasni. Pa je savet da pri kupovini avio karte prvo proverite da li će Vam biti naplaćena provizija ukoliko koristite plastiku kao sredstvo plaćanja.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

SNS: Obradovićeva osudila verbalno nasilje nad Dijanu Hasalović

Ranka Čičak Marija Obradović potpredsednica Glavnog odbora SNS zabrinuta je zbog eskalacije nasilja u naše društvu. Danas je na konferenciji za medije pozvala sve žene iz opozicije koje se bave...

Aleksandar Vučić objavio: SNS ubedljivi pobednik na lokalnim izborima

  Ranka Čičak Aleksandar Vučić se večeras na konferenciji za medije u sedištu SNS, pohvalio da su u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59 odsto i...

U čast Vojske: Oskrnavljeno groblje u Lipljanu

  Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike.   Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na...

Beograd: Danas protest pod parolom “Hajde da se prebrojimo”

  Protest protiv nasilja, koji je počeo kao odgovor na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, bi će održan večeras u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu....

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...