VUČIĆ – KONFERENCIJA ZA MEDIJE: – Srbija će uvek pronaći način da zaštiti srpsko stanovništvo na KIM

Ranka Čičak

Finale današnje burne subote bila je konferencija za medije predsednika Aleksandra Vučića.

 

Pozvao je Srbe sa KiM da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade, i da se vrate kućama.

“Molim ih, nemam prava da zahtevam, da to učine i da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno”, rekao je večeras Vučić.
Što se tiče upada specijalaca kosovske policije na sever KiM Srbija je reagovala odmereno, mirno i staloženo, ali je jasno upozorila da neće tolerisati nasilje nad Srbima. Poručio je da, ako se albanski predstavnici u bilo kom trenutku odluče za organizovano nasilje nad srpskim narodom, Srbija će pronaći način da zaštiti stanovništvo.
Rekao je da Beograd nikome neće dozvoliti da provodi nasilje nad srpskim narodom rušeći sve potpisane sporazume.

Vučić je izjavio da se danas videlo da srpski narod nema na koga da se osloni osim na sebe i svoju državu.
Brisel je pozvao na uzdranost obe strane. Vučić je pitao: “Od čega da se uzdržimo – to je moje pitanje za EU. Molim Mogerinijevu, Kocijančičevu …sve, da mi kažu od čega da se uzdržimo, šta smo uradili? Otvorio sam fabriku u Nišu, radovali smo se našim ekonomskim uspesima”,

Dodao je da će se razgovori s predstavnicima Albanaca nastaviti ali uz pokušaje da to ima smisla, da se dođe do rezultata čije provođenje garantuje neko iz međunarodne zajednice, a ne kao danas.

Vučić je rekao da je izdao naređenje načelniku Generalštaba da vojska bude u najvišem stepenu borbene gotovosti:

“Mi ćemo se kao suverena zemlja ponašati u skladu sa interesima, snažićemo armiju i kao što sam rekao u Mitrovici, ponoviću za one koji nisu razumeli, čuvaćemo mir gotovo po svaku cenu. Ovo ‘gotovo’ kažem zbog bezumlja i iracionalnog ponašanja onih koji misle da prave generalne probe za progon Srba sa severa Kosova i Metohije”.

Predsednik je upozorio da, ako se Albanci , u bilo kom trenutku odluče za organizovano nasilje nad srpskim narodom, Srbija će pronaći način, ne da bilo koga napada, već da zaštiti stanovništvo.

O upadu specijalaca dugim cvima reao je da ne dolaze sa dugim cevima i ne napadaju Srbe i da ne ispituju strpenje srpskog naroda i države.

“I da podsetim međunarodne faktore, međunarodno-javo pravno je na strani Srbije. Ako dobro pročitaju Rezoluciju 1244 i Briselski sporazum, razumeće sve što sam govorio”, rekao je Vučić.

“Što se Albanaca tiče, mi sa njima želimo dugotrajan mir, ali on ne može da nastane na temeljima pogroma, progona srpskog življa i na politici dugih cevi na svaka dva meseca. Jedanput sam rekao, ‘Oluje’ i ‘Bljeska’, za vreme dok sam ja predsednik, neće biti”, poručio je Vučić.

Novinare je obavestio da je u operaciji učestvovalo između 110 i 130 pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga, svi Albanci, svi pod dugim cevima, a zauzeli su pristupne saobraćajnice i sve objekte u blizini Gazivoda, brutalno maltretirali više lica, a četvori držali kao taoce”, rekao je i dodao da “Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO-a i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice”, rekao je Vučić.

“Ne znam da li su imali saglasnost NATO-a, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio”, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da će tokom prestojećeg sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o svim važnim pitanjima za Srbiju a da će prioritet u biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Dodao je i da su tokom današnjeg dana o svemu što se zbiva obavešteni i ruski ambasador, kao i ambasador SAD i drugi važni ambasadori.

Na pitanje da li će od Putina tražiti pomoć ruske vojske, kao što je to svojevremeno tražila sirijska vlada, Vučić je istakao da bi voleo da Srbija, uz poštovanje za građane Sirije, bude mirna zemlja, uspešne ekonomije, zemlja budućnosti, a ne da bude pretvorena u pakao.

“Ne bih voleo da se veliki ratni sukobi odigravaju na našoj teritoriji i zato ću dati sve od sebe da se mir sačuva”, podvukao je Aleksandar Vućić na konferenciji za medije povodom današnjeg upada kosovskih specijalaca na području Gazivode.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vučić u Abu Dabiju kod šeika Mohameda

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Abu Dabiju sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom sa kojim je razgovarao o načinima...

Total Srbija: Kako da deca budu bezbrižna u saobraćaju?

Ranka Čičak Svi koji vole decu sakupili su se danas u Francuskoj ambasadi na prezentaciji akcija preduzeća Total Srbija. Francuski ambasador gospodin Frederik Mandoloni rekao je da i njegova zemlja...

Haradinaj: Mere prema Srbiji – da bi se glas Kosova čuo u EU!

Ramuš Haradinaj u intervjuu za Fajnenšl Tajms (Financial Times) izjavio da su mere prema Srbiji počele da se preduzimaju pošto se glas Kosova nije dovoljno čuo u Evropskoj uniji. Rekao...

Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

Ranka Čičak Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem otvorio objekat K25.   To je ulaz u zgrade...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...