JOGURT: izbegavajte voćne jogurte

 

U grupu jogurta s niskim udelom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama , ušlo je tek devet posto jogurta.

Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu naučnici upozoravaju da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne sme zavaravati da konzumira zdravu namirnicu. Naučni tim sa Leeds univerziteta utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića. Tek se prirodni ili grčki jogurti mogu svrstati u grupu napitaka s niskim udelom šećera. Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu BMJ Open najviše šećera sadržavali su tzv. jogurt deserti – prosečno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji po udelu šećera su i proizvodi poput čokoladnog musa ili rožate koji ne sadrže jogurte. Drugi po redu najslađi jogurti bili su “organski” s prosječno 13,1 grama na 100 grama proizvoda. Dečiji jogurti prosečno su sadržavali 10,8 grama na 100 grama proizvoda, što odgovara količini od dve kocke šećera, utvrdilo je istraživanje. Poređenja radi, 100 grama Coca-Cole sadrži devet grama šećera. U grupu jogurta s niskim udelom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet posto jogurta.♦