MLADEN IVANIĆ: Dodik je nešto nervozan, ne znam zašto

– Dodik je nešto nervozan, ne znam zašto, ali verovatno ne stoji dobro kao što je očekivao, nema verovatno tih 200 hiljada prednosti, koje je govorio da će imati. Njegova očita koncepcija je da mene uvuče u svoj primitivni dio vođenja kampanje”, izjavio je srpski član u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić, gostujući u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik BN TV.

 

Komentarišući skoro svakodnevne optužbe Dodika na njegov račun, Ivanić je rekao da nema potrebe da se brani, jer je suština potpuno obrnuta i Dodik je taj koji treba da odgovori na pitanja koja su bila suprotna interesu Republike Srpske.

“A to su: – Ko je prodao najsvetije dokumente o građi jasenovačkih žrtava ako nije on? Ko se zalaže za treći entitet i načinjanje Republike Srpske, ako ne on. Ko je jedini od srpskih političara rekao da nam ne treba Kosovo i odrekao se Srba na Kosovu ako nije on. Ko je ugasio platni promet sa Srbijom i izbacio dinar sa prostora Republike Srpske ako nije on. Ko je uveo blokadu Srbiji tokom bombardovanja NATO-a ako nije on…, rekao je Ivanić, dodajući da je mnogo stvari na koje on (Dodik) treba da odgovori.

“Ono što sam radio u Sarajevu nastaviću da radim, a to je da na drugačiji način branim interese Republike Srpske i sa ponosom mogu reći da za ove četiri godine ni jedna nadležnost nije dignuta na nivo BiH, a da je ostvareno nekoliko političkih pobeda, a najvažnije smatramo odbacivanje tužbe protiv Srbije i to je moj rezultat, a ne Dodikov”, kazao je Ivanić.

Kaže da Dodik puno priča, a ništa ne radi:

“Za razliku od njega ja ne pričam ali puno toga uradim i nisam toliko drzak da otvaram teme na kojima ne stojim dobro, a on očito na ovim ključnim temama od interesa za srpski narod ne stoji dobro”, kazao je Ivanić.

Upitan da li će izbori biti regularni s obzirom na teške reči koje padaju, Ivanić je odgovorio da će sve učiniti da izbori budu regularni.

“Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da budu regularni, ali mislimo da je vlast uplašena i da vlast u stvari pokušava da proizvede incidente, pa da onda to prikaže kao neku narandžastu revoluciju što pokušavaju da urade. Vlast nikako da shvati da je narod protiv nje, da se narod buni, zato ja pozivam sve ljude da izađu na izbore”, kazao je Ivanić i dodao da su sve dosadašnje izbore gubili oni koji su ostajali kod kuće, jer su davali šansu vladajućima da njima manipulišu, da u njihovo ime ubacuju listiće i da ih zloupotrebljavaju.

“Masovni izlazak na izbore je najbolja odbrana protiv manipulacije i ja molim da izađu na izbore i nije bitno za koga glasaju, nego mi te izbore onda pretvaramo u neku vrstu referenduma koja politika je dobra a koja nije. Duboko sam uveren da neće biti manipulacije ako narod sarađuje i da će se sve moći iskontrolisati. Ako ljudi ostanu kod kuće to odgovara vladajućoj strukturi koja će uraditi sve da nešto negativno napravi. Mi smo se spremili i na prvi pokušaj neregularnosti mi ćemo jasno intervenisati u toku izbornog dana. Ali najbolja odbrana protiv zloupotrebe je izlazak”, kazao je Ivanić.

Osvrćući se na posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Sarajevu i Banjaluci, Ivanić je ocenio izuzetno značajnom posjetom.

“To je ministar inostranih poslova koji je neka vrsta diplomatske legende, to je čovek ogromnog ličnog autoriteta. Ja sam sa njim sarađivao tri godine koliko sam bio ministar inostranih poslova BiH. Jako je značajna njegova poseta. Uneo je neku dozu bliskosti koju smo on i ja imali i taj njegov poklon je simboličan, a meni značajan jer pokazuje tu vrstu bliskosti”, kazao je Ivanić, naglašavajući da je najvažnija njegova diplomatska lekcija u nastupu i rečima koje je rekao i u Banjaluci i u Sarajevu.

“Toliko je izbalansiran pristup BiH kad je rekao da je Rusija čvrst garant Dejtonskog sporazuma, da je to njena obaveza da garantuju neku vrstu celovitosti BiH, ali da je izrazito protiv demonizacije RS, napada na Srpsku. To je potvrda podrške normalnoj politici i toliko distanciranje od pokušaja njegove zloupotrebe u političke svrhe koje je Dodik pokušao”, kazao je Ivanić, navodeći da je Dodik pokušao Lavrova da iskoristi za svoju promociju i da je dobio takvu lekciju da je to, kako kaže, neverovatno.

“A suština i jeste da je Republika Srpska Dejtonom rešila svoja ključna pitanja statusa. Nama je glavni cilj očuvati sebe ekonomijom, a ne velikim rečima od kojih nema ništa.
E tu je razlika izumeđu Dodika i mene. Ja sam da ekonomijom stabilizujemo Republiku Srpsku, a on je za krupne reči od kojih na kraju nema ništa”, reao je Ivanić(Dnevnik BN TV).♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

U čast Vojske: Oskrnavljeno groblje u Lipljanu

  Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike.   Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na...

Beograd: Danas protest pod parolom “Hajde da se prebrojimo”

  Protest protiv nasilja, koji je počeo kao odgovor na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, bi će održan večeras u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu....

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...