52.BITEF18: Danas svečano otvaranje sa scene JDP

52.BITEF18: Danas svečano otvaranje sa scene JDP

14/09/2018 Off By BERB

52. Bitef danas se svečano otvara u 20 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Festival će na sceni „Ljuba Tadić“ svečano otvoriti filozof i autor Srećko Horvat, nakon čega će publika imati prilike da pogleda predstavu Svita br. 3 ’Evropa’ francuskog reditelja Žorisa Lakosta.

 

Dan svečanog otvaranja festivala ujedno je i EU dan na Bitefu. Tako će pre ceremonije otvaranja festivala u 19 časova u foajeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta biti otvorena izložba Evropska godina kulturnog nasleđa – Pozdrav iz Srbije. U okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar u Beogradu priredili su izložbu o mestima kulturnog nasleđa u Srbiji kroz koju će se posetioci podsetiti šta sve čini bogato kulturno nasleđe Srbije, a kao prateći sadržaj biće dostupni kratki filmovi o kulturnom nasleđu. Izložbu će otvoriti Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa i šef Delegacije EU, ambasador Sem Fabrici.

Lakost koji je bio gost Beograda i festivala pre dve godine kada je osvojio Nagradu publike i Specijalno priznanje žirija predstavom Svita broj 2 i ovoga puta, u saradnji sa kompozitorom Pjer Ivom Maseom kreira jedinstvenu predstavu muzičkog pozorišta, zasnovanu na njegovom istraživačkom projektu Enciklopedija reči, on-line arhivi bezbrojnih, sasvim raznovrsnih audio-zapisa, u rasponu od političkih govora do slučajnih razgovora na ulici. Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, kompozicija ove svite vrlo je jednostavna, stroga i transparentna, gotovo klasicistička: na sceni se nalaze samo koncertni klavir, pijanista i dvoje pevača koji izvode jedan, u osnovi, statični muzički resital sastavljen od 28 numera, koji se s vremenom koreografski razigrava, usložnjava i oneobičava.

Nešto ranije u toku dana, u EU info centru, u 12 časova biće održana debata na temu izazova savremene demokratije, koja će razmatrati neke od tema kojima se Bitef bavi.

52. Bitef će se, ove godine, održati od 13. do 22. septembra pod sloganom Svet bez ljudi. U ovogodišnjoj selekciji će se naći deset predstava, a dominiraće predstave političkog pozorišta, muzičkog pozorišta, ali i instalacije, posebno rađene za pozorišne prostore.

Publika je u Prolog danu festivala imala prilike da pogleda predstavu Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum. u režiji Dragana Živadinova, a nakon svečanog otvaranja moći će da pogleda dve predstave Olivera Frljića: Gorki – Altarnativa za Nemačku? u produkciji berlinskog pozorišta Maksim Gorki i Šest lica traži pisca Satiričkog kazališta Kerempuh (Zagreb), projekat Maje Pelević Bolivud, kao i NO43 Prljavština estonskog Teatra NO99 koju će publika moći da prati i u direktnom prenosu na RTS 2 ili na video bimu na Trgu Nikole Pašića.

Pubiku očekuju i tri pozorišne instalacije Večna Rusija ruske pozorišne kritičarke Marine Davidove u produkciji berlinskog pozorišta HAU Hebel am Ufer, izraelski projekat PA'AM mladog umetnika Nadava Barnee i Zaostavština, komadi bez ljudi proslavljenog reditelja Štefana Kegija. Festival će zatvoriti muzički spektakl Rekvijem za L. čiji su autori kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni belgijski koreograf Alen Platel.♦