Balkanekspresrb.rs

ONLAJ MAGAZIN ZA BALKANSKU SARADNJU

EDI RAMA: Korekcija granica između Beograda i Prištine – jedinstvena i neponovljiva prilika

1 min read

Beograd, 13. oktobra 2016. - Proces evrointegracija nije put odlaska negde, vec je to put modernizacije naseg drustva koji ce nam pomoci da raskinemo veze sa losom prosloscu, porucio je danas premijer Albanije Edi Rama. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

 

Premijer albanske vlade Edi Rama izjavio je povodom ideje o korekciji granica između Beograda i Prištine da je on “posljednji koji bi to trebalo da komentariše” i ocenio da u Prištini “moraju da održe odgovarajuće strateške razgovore, zato što se takva prilika možeda neće ponoviti narednih 30 godina”.

 

“Na kosovskim vlastima je da rade na platformi za dijalog. Ja sam posljednji koji to komentariše, zato što na Kosovu već traje debata o jednoj ideji, a ne platformi”, rekao je Rama na albansko TV “Top čenel”, objašnjavajući zašto se do sada nije oglašavao o toj temi.

“Bio sam veoma jasan kada sam rekao da ću govoriti o Kosovu svaki put kada to bude potrebno, ali nisam i neću govoriti u ime Kosova. Potrebno nam je nešto više od samo još jedne debate”, kazao je albanski premijer.

Prema njegovim riječima, reč je o “veoma delikatnom pitanju, pošto se ne radi samo o Kosovu, već o albanskoj naciji”.

“Albanija ima obavezu da podržava Kosovo i mi ćemo sačekati da vidimo šta će oni da odluče. Oni moraju da održe odgovarajuće strateške razgovore, zato što se takva prilika možda neće ponoviti narednih 30 godina. Albanci moraju da diskutuju kao pravi muškarci, uz koncenzus, a ne samo da bi stvarali međusobne sukobe”, tvrdi Rama(Agencije).♦