KOSOVO: Opozicija poslala pismo Federiki Mogerini!

KOSOVO: Opozicija poslala pismo Federiki Mogerini!

13/09/2018 Off By BERB

Opozicione stranke u Skupštini Kosova uputile su visokoj predstavnici EU FefFederiki Mogerini pismo u kom se protive korekciji granica.

 

U pismu koje su juče uputili Demokratski savez Kosova, pokret Samoopredeljenje, Socijaldemokratska partija i Alternativa, zahteva se da se finalni deo dijaloga sa Srbijom zasniva na jasnim principima i jasnom okviru i da se ne ostavlja po strani državni subjektivitet Kosova..

“Odgovornost je Skupštine Kosova da usvoji platformu za dijalog sa dvotrećinskom većinom, kako bi se obezbedila legitimnostt procesa. Svaki drugi način je predodređen na neuspeh”, navodi se u pismu upućenom Federiki Mogerini.

U pismu se ocenjuje da se puna normalizacija odnosa sa Beogradom može postići samo međusobnim priznanjem.

“Konačni sporazum sa Srbijom treba da omogući Kosovu hitno učlanjenje u međunarodnim organizacijama, pre svega Ujedinjenim nacijama, kao i da otvori put ka učlanjenju u EU i NATO”, navodi se u pismu.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti naisao je na svom Fejsbuku da je u pismu izraženo nezadovoljstvo opozicije koja, kako je naveo, predstavlja 60 odsto gradjana Kosova u vezi sa idejom o razmeni teritorija ili korekciji granica.

“Te ideje neće imati podršku i svaki sporazum koji proizilazi iz takvih ideja neće biti podržana”, naveo je Hoti na Fejsbuku (Agencije).♦