KUVAR: KROMPIR S MESOM

07/02/2015 Off By

krompir-sa-mesomIzbor: MARIJA RADOVIĆ

Potrebno:

2 kg junećih ili telećih mekih grudi
1 glavicu crnog luka
2-3 cena belog luka
2 kašike prezli
pola vezice peršunovog i celerovog lišca
malo mirođije
1 kašičicu aleve paprike, pola kašičice bibera,malo origana, malo ruzmarina 2 kašike prezli malo soli, i začina od povrća i ulja
1 kg krompira i jedno 4 šargarepe, 2 dcl. belog vina

 

Priprema:

Meso iseći na manje komade blago posoliti i složiti u đuveč. Posebno sitno naseckati glavicu crnog luka, beli luk, u to dodati sitno iseckan peršun i list celera, malo mirođije, kašičicu aleve paprike, pola kašičice bibera, malo origana, malo ruzmarina, 2 kašike prezli malo soli, i začina od povrća i ulja da sve to ogrezne. Sve to izmešati i sa tim premazati dobro svako parče mesa.

Preko mesa naređati na kolutove isečen krompir i šargarepu. Naliti sa pola litre vode ili pomešajte 3 dcl. vode i 2 dcl.belog vina. Dobro pokrite folijom i stavite u zagrejanu rernu, pa kad počne da vri smanjite na 150-200 stepeni i tako pecite oko 2 sata.

Ne otvarajte rernu. Tek nakon 2-3 sata otvorite i izvadite jelo.
Prvo što ćete osetiti je božanstven miris a tek ukus… Umesto junetine i teletine može jagnjetina ili pileći bataci. <


HRANA

Puding od medaKUVAR: PUDING OD MEDA

Potrebno: 200 g meda 5 dl mleka 4 žumanceta 15 g želatina u foliji 50 g prženog lešnika nekoliko kupina ili nekog drugog voća za ukrašavanje Priprema: Zagrejte vrlo pažljivo 180 grama meda i grejte lagano sve dok se ne istopi

 

Bataci-u-palacinkamaKUVAR: BATACI U PALAČINKAMA

   Potrebno: 3 bataka i karabataka 8-10 palačinki 1 crni luk 1 sveža paprika 1 paradajz začin od povrća malo aleve paprike, ulje, 1 pavlaka. Priprema: Batake i karabatake odvojiti od kostiju i izlupati sa tučkom Meso propržiti na pripremljenom ulju pa dodati na rebarca sečen crni luk.

 

KREM ČORBA OD KESTENAkrem corba od kestena

 

 Potrebno (6-8 osoba): 30 grama putera 750 grama paškanata 1 veći luk 1 čen belog luka 2 kašičice karija 1,75 litra osnove za supu (kokošije ili od povrća) so i biber 200 ml pavlake svež vlašac za ukras

 

mant21MANTIJE

 Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati. Potrebno: – 500 ml mlake vode – 1 kašičica soli – 850 gr brašna – 700 gr junećeg mljevenog mesa – 2 glavice crnog luka – 4 pune kašike masla, ko nema može maslac – 100 ml ulja – 1 kašika suhog začina – 1/2 kašičice bibera Odozgo: – 500 ml kiselog mlijeka – 1 čehno belog luka