OTADŽBINA: Granica između KiM i Srbije uspostavljena je kada su na vlast već bili Dačić i Vučić

OTADŽBINA: Granica između KiM i Srbije uspostavljena je kada su na vlast već bili Dačić i Vučić

21/08/2018 Off By BERB

 

U više navrata predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je granica između Kosova i Metohije i centralne Srbije uspostavlјena 2011., odnosno pre njegovog dolaska na vlast. Zaključak vlade od 2012. godine, čiji je predsednik bio Ivica Dačić, a prvi potpredsednik sam Vučić – demantuje predsednika – tvrde iz opozicionog pokreta sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

 

Vlada Srbije je tada uspostavila carinu i sopstvenim sredstvima finansirala izgradnju graničnih prelaza između Kosova i Srbije – navode Otadžbinari.

U objašnjenju šta se događalo 2012., u najnovijem saopštenju dostavljenom medijima opisali su i tadašnji sled dešavanja.



Posle četvorodnevne blokade puta Srba sa Severa u Jarinju, početkom decembra 2012., zbog „namere da Vlada uspostavi granicu“ prema KiM-u, kako tvrde, Vlada Srbije pozvala je predstavnike sa Severa na razgovor.

Posle razgovora sa predsednicima opština koje je predvodio tadašnji predsednik opštine Zubin Potok i sadašnji narodni poslanik i predsednik Otadžbine, Slaviša Ristić, donela je zaključak u čijoj tački 5 „stoji da Vlada nikada neće uspostaviti carinu između centralne Srbije i Kosova i Metohije“ – tvrde iz Otadžbine.

I dok Otadžbinari tvrde da je ovim zaključkom uspostavljena granica u tački četiri stoji: „Vlada ističe da su administrativni prelazi zajednički i privremenog karaktera i da ih Vlada ne tretira graničnim prelazima“.

„Posle takvog zaklјučka Vlade, Srbi sa Severa Kosova sa predsednicima opština prekinuli su blokadu puta. Nažalost, Vlada ih je prevarila i uspostavila je carinu i sopstvenim sredstvima finansirala izgradnju graničnih prelaza. Zaklјučak Vlade čiji je predsednik bio Ivica Dačić, a prvi potpredsednik Aleksandar Vučić demantuje predsednika Srbije da je granica uspostavlјena 2011. godine,“ navode iz otadžbine, dostavljajući skeniranu verziju ovog zaključka.

„Predsednike opština koji su birani po zakonima Republike Srbije, da ne bi ponovo demonstrirali, Vlada je smenila. Nove izbore Skupština Srbije više nije raspisivala da ne bi ugrozila državnost samoproglašene Republike Kosovo,“ zaključili su Otadžbinari.(KoSSev)♦