KOHA DITORE: Riza Haljimi smatra nejasnim i nepreciziranim pripajanje Preševa Kosovu

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Preševa i bivši poslanik u Skupštini Srbije, Riza Haljimi izjavio je prištinskom dnevniku Koha Ditore moguće ujedinjenje sa teritorijom Kosova smatra ispunjenjem dugogodišnje ambicije Albanaca u ovom regionu, ali je skeptičan zbog vremena u kojem se pojavio taj predlog.

 

Umesto Predsednika Kosova, Hašima Tačija, ovaj predlog, prema rečima veterana na političkoj sceni juga Srbije, trebalo je da da Skupština Kosova, kao organ sa punim demokratskim legitimitetom.

Sadašnji predlog Haljimi smatra nejasnim, nepreciziranim i nekonkretnim u koracima i načinu sprovođenja.

Smatra da u konačnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, u kojem bi trebalo da raspravlja o sudbini doline, deo pregovora bude i jedan od njenih predstavnika.

Vidi paradokse u sadašnjem predlogu, zbog principa Kontakt grupe protiv promene granica.

Otvara se rizik da, ako Kosovo krši ove principe, presedan može da koristi Republika Srpska, koja dugo ima cilj da se otcepi od Bosne i Hercegovine.

Ali, insistira da se pojasni trenutni predlog, rekavši da su nepokolebljivi da se očuva teritorijalni integritet Doline kakav god da je sporazum između Kosova i Srbije.♦

BERB

Next Post

KRITIKA: Bivši predsednik Albanije Bujar Nišani krikikuje Edija Ramu

pon avg 13 , 2018
  Bivši albanski predsednik, Bujar Nišani, kritikovao je ćutanje aktuelnog premijera Albanije Edija Rame o ideji predsednika Kosova Hašima Tačija […]

<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<!– ranka cicak –>
<ins class=”adsbygoogle”
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4077950134861136”
data-ad-slot=”4298303605”
data-ad-format=”auto”></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>