LSV: NIS plaća rudnu rentu 3 posto, a građani Vojvodine ispaštaju

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine razočarana je nebrigom vlasti građanima Vojvodine, ali i cele države. Pitanje iznosa rudne rente, koju državi Srbiji plaća ruski Gasprom, inače većinski vlasnik Naftne industrije Srbije, već dugo opterećuje građane, koji sa pravom postavljaju pitanje, da li je Srbija nezavisna država i važe li Zakoni jednako za sve?

 

Kao što je poznato, Rudna renta, odnosno naknada za korišćenje prirodnih bogatstava, po Zakonu iznosi 7 posto, ali je je međudržavnim sporazum Srbije i Ruske federacije, NIS-u omogućeno da rudnu rentu plaća u iznosu od 3 posto.

 

LSV podseća da je u većem delu evropskih zemalja rudna renta iznosi od 10 do 20 posto, a u samoj Ruskoj federaciji i više od 20 posto.

Zašto su Srbija i Vojvodine manje vredni?

 

NIS se već godinama hvali odličnim rezultatima poslovanja i visokim profitom, ali je činjenica da od tog profita malo ostaje građanima sredina iz kojih se crpe nafta i gas. Građani Mokrina, Melenaca, Jermenovaca ili Turije svakodnevni su svedoci vađenja “crnog zlata” iz zemlje, ali su takođe i svedoci ekoloških problema i uništavanja putne infrastrukture.

 

Rudna renta od 3 posto ni izbliza ne podmiruje potrebe sanacije tih šteta. O kapitalnim projektima u selima Vojvodine ne može se ni govoriti.

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da vlasti pokažu interesovanje za građane Vojvodine i utiču na ruskog partnera da promeni politiku.

 

Jedan od najboljih poteza bio bi povratak Naftne industrije Srbije u ruke naše države. Samo tako bi se, u potpunosti, ispoštovali interesi građana.(Press LSV)♦

BERB

Next Post

SRPSKA DESNICA: Vacić sprema dobrovoljce da brane Srbe na KiM

sub avg 11 , 2018
  Srpska desnica (SD), na čijem čelu se nalazi Miša Vacić, poslala je medijima regiona saopštenje u kojem tvrdi da […]

DANAS