BLUMBERG: Putin gubi Balkan!

Kada je Grčka, koja je tradicionalno jedan od najbližih ruskih prijatelja u Evropi, proterala dvoje ruskih diplomata prošlog meseca zbog pokušaja razbijanja sporazuma sa susednom Makedonijom, otkrila je rastuću frustraciju Moskve zbog gubitka uticaja predsednika Vladimira Putina u jednom ključnom strateškom regionu, objavio je sajt Blumberg

Proširenjem Evropske unije i Sevrnoatlantskog saveza na Balkan, Rusija se iz regiona sve više istiskuje. Moskvi će biti veoma teško da taj trend preobrati.
– Članstvo u NATO-u je loše za nas – rekao je Leonid Rešetnikov, bivši šef ruske strane obavještajne službe, koji je takođe služio kao agent u Grčkoj i u drugim zemljama na Balkanu.
Rekao je da Rusija tu malo šta može da učini jer Zapad čisti tu teritoriju od „suparničkih uticaja“. Dubokim istorijskim i kulturnim vezama Rusije i Balkana učinili su region dugo godina sklonim proruskom raspoloženju koje je Moskvi obezbedilo toplije odnose nego sa većinom ostatka Evrope. Međutim, sada se balkanske zemlje sve više okreću ka Zapadu, piše Blumberg.

Čak i usled podela unutar EU i pitanja koja je postavio predsednik SAD Donald Tramp o posvećenosti Sjedinjenih Država svojim saveznicama u NATO-u, blokovi i dalje pokazuju snažnu privlačnost u regionu svojim obećanjima povećanja trgovine i životnog standarda, jačanja vladavine zakona i bezbjednosti. Smanjenje geopolitičkog dosega Rusije predstavlja istorijski udarac za Putina, iako se, zbog njene politike u Siriji i mešanja u američku politiku, čini da raste njena moć u svetu.

– Rusija deluje prilično pasivno. Potreban joj je plan akcije – rekao je Aleksandar Dugin, nacionalistički mislilac i nekadašnji savetnik Kremlja, koji promoviše viziju ruske dominacije širom Evrope i Evroazije.

Grčka je proterala ruske izaslanike pošto ih je optužila da su podmićivali zvaničnike u pokušaju da blokiraju sporazum kojim se rešava spor u vezi s imenom Republike Makedonije i Makedoniji omogućava početak razgovora o članstvu u NATO. Rusko ministarstvo inostranih poslova optužilo je Atinu da se pridružila „prljavim provokacijama“.
Grčka je „potpuno odlučna“ da ratifikuje sporazum, rekao je Kostas Douzinas, član vladajuće partije „Siriza“ i šef parlamentarne komisije za odbranu i spoljne odnose.

– Ako Rusi i dalje pokušavaju da ga zaustave, naša reakcija će biti jaka – rekao je on.
Čak i partija proruskih Nezavisnih Grka, mlađi koalicioni partner vlade premijera Aleksisa Ciprasa, optužuje Moskvu za mešanje, iako se ona sama protivi sporazumu.
Postoje „informacije iz prve ruke da je došlo do mešanja Rusije u grčka pitanja“, rekao je potpredsjednik stranke Panos Sgouridis.

– Od ključnog je značaja da se zaštiti nacionalni suverenitet Grčke – rekao je on. Republika Makedonija planira da održi referendum o imenu 30. septembra. Dogovoru se suprotstavlja predsjednik Đorge Ivanov, dok je premijer Zoran Zaev optužio neimenovane grčke biznismene koji simpatišu Rusiju, da podstiču proteste protiv sporazuma.

Prošlog meseca, Projekat izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), konzorcijuma istraživačkih novinara, naveo je da u dokumentima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije piše da je grčko-ruski milijarder Ivan Savidis platio 300.000 evra protivnicima sporazuma.

– Bivša Jugoslovenska republika će biti deo NATO-a. Krug neprijatelja jača oko Rusije – rekao je Franc Klincevič, član komiteta za odbranu i bezbednost Gornjeg doma ruskog parlamenta.

 

Albanija i Hrvatska su članice NATO-a, dok Bosna i Hercegovina kaže da želi da se pridruži Alijansi, mada bosanski Srbi sa vezama sa Rusijom prete da će blokirati svaki takav pokušaj. Čak se i najbliža saveznica Rusije na Balkanu – Srbija, pridružila programu saradnje NATO-a u Partnerstvu za mir, piše američki sajt.

U međuvremenu, EU je nagovijestila perspektivu članstva od 2025. godine za Srbiju i pet drugih balkanskih država. Na Balkanu imaju važne uloge i zapadna Evropa i Amerika, koja je rekla da će učiniti sve što treba kako bi grčko-makedonski sporazum bio uspešan.

 

Potpredsednik SAD Majk Pens razgovarao je 5. jula telefonom sa Ciprasom i Zaevom. On je kasnije objavio na Tviteru da će „uspešna implementacija“ sporazuma otvoriti vrata evropskim integracijama za Republiku Severnu Makedoniju. Nemački ministar inostranih poslova Hajko Maas izjavio je 30. jula da je u „strateškom interesu“ EU da se širi na zapadni Balkan.

– To će biti veliki udarac – za Rusiju ako bi se Srbija, koju su NATO snage bombardovale 1999. godine, jednog dana pridružila savezu – rekao je Nikita Bondarev, stručnjak za Balkan iz ruskog Instituta za strateške studije, koji savetuje Kremlj.
– Mi ćemo ostati gotovo bez prijatelja u jugoistočnoj Evropi – rekao je on.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

SNS: Obradovićeva osudila verbalno nasilje nad Dijanu Hasalović

Ranka Čičak Marija Obradović potpredsednica Glavnog odbora SNS zabrinuta je zbog eskalacije nasilja u naše društvu. Danas je na konferenciji za medije pozvala sve žene iz opozicije koje se bave...

Aleksandar Vučić objavio: SNS ubedljivi pobednik na lokalnim izborima

  Ranka Čičak Aleksandar Vučić se večeras na konferenciji za medije u sedištu SNS, pohvalio da su u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59 odsto i...

U čast Vojske: Oskrnavljeno groblje u Lipljanu

  Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike.   Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na...

Beograd: Danas protest pod parolom “Hajde da se prebrojimo”

  Protest protiv nasilja, koji je počeo kao odgovor na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, bi će održan večeras u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu....

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...