22. jul

 

–356 p.n.e – Rođen je makedonski kralj Aleksandar III Veliki, legendarni vojskovođa koji je za kratko vreme svoje vladavine (336-323 p.n.e) uspeo da razori hiljadugodišnja carstva, gradeći nove mermerne gradove i stvarajući novu civilizaciju. Vekovima je inspirisao likovne umetnike i pesnike.


1456 – Hrišćanska vojska pod komandom ugarskog vojskovođe Janoša Hunjadija (Janos Hunyadi) pobedila je turske snage koje su opkolile Beograd. U srpskim narodnim pesmama Hunjadi, koji je u toku borbi umro u Zemunu, spominje se kao Sibinjanin Janko.

1739 – Turska vojska je u bici kod Grocke pobedila Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom od 18. septembra Beograd i teritorije severno od Zapadne Morave su posle 21 godine ponovo pripali Otomanskom carstvu.

–1784 – Rođen je nemački astronom i matematičar Fridrih Vilhelm Besel (Friedrich Wilhelm Bessel), koji je izračunao putanju Halejeve komete.


1812 – U bici kod Salamanke, u Španiji, Britanci su pod komandom vojvode od Velingtona (Wellington) porazili Napoleonovu vojsku kojom je komandovao maršal Ogist Marmon (Auguste Marmont).

1832 – U Beču je umro Napoleon II, vojvoda od Rajhštada (Reichstadt), sin Napoleona I Bonaparte i Marije Lujze, unuk habsburškog cara. Nesuđeni car, naslednik najmoćnijeg vladara u Evropi, umro je u carskom dvorcu Šenbrun, u kojem je 22 godine ranije boravio Napoleon kao pobednik nad habsburškim Bečom.

1852 – U Veneciji je umro francuski vojskovođa Ogist Marmon (Auguste Marmont). Kao vojvoda od Raguze (1807) proglasio je 31. januara 1808. aneksiju Dubrovačke republike, a od 1809. do 1811. bio je generalni guverner Ilirskih provincija.

–1888 – Rođen je američki mikrobiolog poreklom iz Ukrajine Selman Ejbraham Vaksman (Abraham Waksman), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. za pronalazak streptomicina.


 

–1898 – Rođen je američki vajar Aleksander Sterling Kalder (Alexander Stirling Calder), autor apstraktnih prostornih konstrukcija od metalnih elemenata povezanih žicama, koje je pomoću malih motora učinio pokretnim, pa su dobile naziv “mobili”. Njegov “mobil” ogromnih razmera postavljen je 1958. ispred palate UNESKO-a u Parizu.


1933 – Američki pilot Vili Post (Willey) prvi je sam obleteo Zemlju. Let je trajao sedam dana, 18 časova i 49 minuta.

–1934 – Američkog pljačkaša banaka i ubicu, “državnog neprijatelja broj jedan” Džona Dilindžera (Dillinger), u Čikagu su, nakon 13 meseci potere, ubili agenti Federalnog istražnog biroa (FBI).


1943 – Savezničke snage su u Drugom svetskom ratu zauzele italijanski grad Palermo, na ostrvu Sicilija.

1944 – U Lublinu je u Drugom svetskom ratu grupa poljskih političara, poslata iz SSSR-a, formirala Komitet narodnog oslobođenja, koji je Moskva priznala kao privremenu poljsku vladu nasuprot izbegličkoj vladi u Londonu.

1972 – Sovjetska kosmička sonda “Venera 8” spustila se na površinu Venere s koje je deset minuta, pre nego što su izgoreli instrumenti, emitovala podatke.

1981 – Turski terorista Mehmet Ali Agdža (Agca) osuđen je na doživotnu robiju zbog pokušaja atentata na papu Jovana Pavla II 13. maja. Nakon 20 godina pušten je iz zatvora i u junu 2000. predat je Turskoj.

1988 – U ekploziji automobila-bombe u blizini sirijske vojne baze u zapadnom Bejrutu poginulo je sedam, a ranjeno 48 ljudi.

1991 – Predsedništvo SFRJ izdalo je naredbu o razoružavanju i demobilizaciji svih ilegalnih vojnih formacija u Hrvatskoj.

1992 – Najveći kolumbijski krijumčar droge Pablo Eskobar (Escobar) pobegao je iz zatvora.

1996 – Ispuštanjem paketa sa hranom iz aviona, UN su počele humanitarnu pomoć za oko 700.000 ljudi u južnom Sudanu, kojima je zapretila smrt od gladi.

1997 – Italijanski sud osudio je nacističkog oficira Eriha Pribkea (Erić Priebke) na pet godina zatvora za zločine počinjene u Italiji za vreme Drugog svetskog rata.

2001 – Počele su pripreme profesionalnih ronilaca za izvlačenje nuklearne podmornice Kursk, koja je u avgustu 2000, tokom vežbi u Barencovom moru, potonula na dubinu od 107 metara, a svih 118 članova posade je poginulo.

2001 – Umro je Indro Montaneli, doajen italijanskog novinarstva i osnivač dnevnog lista “Il Đornale Nuovo”, koji danas izlazi pod imenom “Il Đornale”. Postao je poznat kao ratni izveštač iz Finske tokom Drugog svetskog rata.

2003 – U napadu američkih snaga na jednu rezidenciju iračkog predsednika Sadama Huseina u Mosulu (Israk) poginula su dvojica njegovih sinova, Udaj (Uday) i Kusaj (Qusay).

2004 – Umro je američki kompozitor Džeri Goldsmit (Jerry Goldsmith) autor muzike za mnoge klasične filmove (“Paton”, “Osmi putnik”, “Velika pljačka voza”, “Momci iz Brazila”, “Totalni opoziv) i popularne TV serije (“Doktor Kilder, “Zvezdane staze”).

–2008. – Hrvatski maratonac Veljko Rogošić prvi je plivač u istoriji koji je preplivao Sredozemno more između Sicilije i rta Bon u Tunisu, a podvig je trajao 50 sati i 25 minuta.


2010 – Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo. Sud je tim stavom odgovorio na ranije postavljeno pitanje Generalne skupštine UN – da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom.

2011 – U eksploziji u Oslu uništen je deo zgrade vlade, a nekoliko sati kasnije napadač u policijskoj uniformi pucao je na mlade laburiste u letnjem kampu na ostrvu Utoja, blizu Osla. U tim napadima poginulo je 77 osoba, a napadač Norvežanin Ander Behring Brejvik je uhapšen.

2013. – Rođen je treći prestolonaslednik Velike Britanije princ Džordž (George of Cambridge), sin prica Vilijama (William) i Kejt (Catherine), devojačko Midlton (Middleton).♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

POSLE PROVEDENE NOĆI U SKUPŠTINI: Maja ponižava opoziciju

Ranka Čičak Opozicioni poslanici su noćas u Skupštini održali sedam konferencija za novinare. Na jutrošnjoj su se zahvalili svima koji su ih pratili. Zadovoljni su, jer misle da su krenuli...

AMBASADOR SAD FILIP KOSNET: Vojska „pozitivan korak za Kosovo“

  Novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je juče da je „evolucija“ Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u vojsku „pozitivan korak za Kosovo“ i dodao da je „više nego...

SKUPŠTINA SRBIJE: Opozicja potrošila vreme – ostali samo poslanici pozicije!

Ranka Čičak Danas u Skupštini Srbije nije bilo gužve, jer je opozicja potrošila svoje vreme pa su se za reč javljali samo poslanici pozicije. Zato je odmah u oči pala...

BEOGRAD: Ministarski sastanak o ekologiji

  Ranka Čičak U svetu se Balkan opisuje kao kraj sa najčišćom prirodom. Ipak u statistikama gradovi na zapadnom Balkanu imaju najzagađeniji vazduh. Zagarđene su i vode, a plastične kese...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...

KAMATICA/Koliko skuplje plaćamo aranžmane zbog kursnih razlika?

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, turističke agencije i Narodna banka Srbije – u ovom trouglu vrti se pitanje da...