Kamatica: savet

Kamatica: savet

29/06/2018 Off By BERB

/Gde i kako zameniti oštećene novčanice/

Svima se bar jednom desilo da u rukama imaju novčanicu koja je oštećena i trgovac odbije da je prihvati. Iako na prvi pogled može izgledati kao ne rešiv problem, procedura zamene oštećenih novčanica je zapravo prilično jednostavna, ali košta. Kamatica je istraživala gde se menja oštećeni novac, kao i koliko je za to potrebno platiti.

Druga stanica za zamenu oštećenih novčanica mogu da budu menjačnice, ali tu je izbor prilično sužen. Naime,to ne rade sve menjačnice već samo one koje imaju ugovore sa bankama koje menjaju oštećeni novac.Sve oštećene novčanice se nakon preuzimanja od građana povlaće iz dalje upotrebe. Po preuzimanju, Narodna banka Srbije ih prvo poništava, a zatim i uništava.♦

Prva stanica za zamenu oštećenog novca mogu da budu banke. U UniKredit banci su nam rekli da je proces zamene oštećenih novčanica vrlo jednostavan, a od dokumenata je potrebna važeća lična karta. Maloletna lica ne mogu da vrše zamenu.
„U svim ekspoziturama naše banke građani mogu da zamene originalnu, a oštećenu novčanicu dinara i evra za novu. Provizija za zamenu dinara iznosi dva procenta od nominalne vrednosti novčanice, dok je za evro nešto veća i iznosi pet procenata od nominalne vrednosti novčanice, a naplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije“, objašnjavaju u UniKredit banci. Oni još i dodaju da u skladu sa odlukom NBS mogu da prihvate oštećenu novčanicu sa najmanje 51 odsto površine podnetog dela novčanice.
Eurobank vrši zamenu oštećenih novčanica i kovanica na šalteru ekspozitura i to kada se na zamenu podnese najmanje 51 posto površine ispravne novčanice, zatim kada novčanici nedostaje deo ili delovi uzduž makar jedne njene ivice i u slučaju korozije na kovanicama.
„Za zamenu oštećenih novčanica banka naplaćuje proviziju od tri procenta vrednosti novčanice. U slučajevima u kojima je oštećenje novčanice veće od 51 odsto, mi novčanicu šaljemo Narodnoj banci Srbije, koja dalje odlučuje da li postoji osnov za zamenu iste, ili ne“, kažu u Eurobanci.
Sosiete Ženeral banka je jedan od retkih koja ne naplaćuje proviziju za zamenu oštećenih dinara.
„Zamena oštećenog efektivnog stranog novca obavlja uz proviziju pet odsto po srednjem kursu Narodne banke Srbije“, potvrdili su u ovoj banci. Oni još i dodaju da se zamena oštećenog novca može uraditi u svakoj ekspozituri Sosiete Ženeral banke, kao i da nije potreban ni jedan dokument.♦