KUVAR: BATACI U PALAČINKAMA

 

Bataci-u-palacinkamaIzbor MARIJA RADOVIĆ

Potrebno:

3 bataka i karabataka
8-10 palačinki
1 crni luk
1 sveža paprika
1 paradajz
začin od povrća
malo aleve paprike,
ulje, 1 pavlaka.

Priprema:

Batake i karabatake odvojiti od kostiju i izlupati sa tučkom Meso propržiti na pripremljenom ulju pa dodati na rebarca sečen crni luk. Zajedno još malo dinstati pa dodati seckanu papriku i paradajz. Sve zajedno još dinstati dok sve ne omekša.
Dodati začin i malo aleve paprike. Kada je gotovo, meso izvaditi i iseckati na sitnije komade pa vratiti u smesu.
U smesu dodati 2 palačinke iseckane na trake. Sve zajedno izmešati. Po potrebi posoliti.
Podmazanu vatrostalnu posudu obložiti palačinkama da krajevi padaju van posude. U to sipati smesu pa sa krajevima poklopiti. Odozgo staviti još jedno dve palačinke i sve lepo ušuškati. Preliti sa umućenom pavlakom i peći kratko u pećnici.<


HRANA

 

KREM ČORBA OD KESTENAkrem corba od kestena

 

 Potrebno (6-8 osoba): 30 grama putera 750 grama paškanata 1 veći luk 1 čen belog luka 2 kašičice karija 1,75 litra osnove za supu (kokošije ili od povrća) so i biber 200 ml pavlake svež vlašac za ukras

 

mant21MANTIJE

 Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati. Potrebno: – 500 ml mlake vode – 1 kašičica soli – 850 gr brašna – 700 gr junećeg mljevenog mesa – 2 glavice crnog luka – 4 pune kašike masla, ko nema može maslac – 100 ml ulja – 1 kašika suhog začina – 1/2 kašičice bibera Odozgo: – 500 ml kiselog mlijeka – 1 čehno belog luka

 

telece snicle sa sampinjonimaTELEĆE ŠNICLE SA ŠAMPINJONIMA

  Izbor Marija Radović   Potrebno: 3 teleće šnicle (500 g) 50 g maslaca 2 kašike maslinovog ulja 300 g većih šampinjona 100 g sira gorgonzole 1/2 kašičice muskatnog oraščića 200 ml pavlake 1 kašika prezli   Priprema: Teleće šnicle lagano istucati drvenim tučkom  i peći na mešavini maslinovog ulja i maslaca po 10 minuta sa svake strane.

 

 

medaljoni s limunomKuvar: MEDALJONI SA LIMUNOM

Potrebno: 600 g svinjskog filea 50 ml ulja 1 limun, so, beli biber 10 g brašna 100 ml belog vina 150 ml slatke pavlake 20 g maslaca peršun 1 kašika vegete Priprema: Meso isecite na 12 manjih

 

rucakZIMA: HRANA KOJA GREJE ORGANIZAM

HRANA I ZDRAVLJE ⇒Osećaj hladnoće i snižena telesna temperatura mogu da budu posledica nedovoljnog unosa hrane (kalorija), ali ta situacija nije tipična i retko se odnosi na osobe koje stalno osećaju hladnoću. Za takvu pojavu, osoba bi morala da bude neuhranjena, ispod prosečne telesne težine i sa deficitom masnog tkiva