BJRM/ Zaev optimista – čeka poziv za članstvo u NATO i početak pregovora za EU

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg očekuje da će Makeodnijam ubrzo biti pozvana da se priključi NATO savezu a da se formalni prijem zemlje može očekivati pošto se završe sve procedure oko imena.

 

-Možemo da očekujemo da mi na NATO samitu pozovemo BJRM da otpočne pristupne pregovore sa NATO. Zatim, imajući u ozbri da je sporazum između Skoplja i Atine završen i sa referendumom u BJRM, onda ćemo i mi biti u prilici da pozovemo zemlju da postane punopravna članica alijanse, izjavio je Stoltenberg.

Samit šefova država NATO članica će biti održan 11 i 12 jula u Briselu gde se očekuje odluka o Makedoniji. Prvi čovek alijanse je optimista da će odluka biti pozitivna.

“Građani Makedonije moraju da iskoriste ovu priliku i glasaju ‘Da’ I tako će postati deo NATO-a”, poručio je gensek NATO alijanse.

Grupa građana i sinoć je održala miran protest ispred Sobranja u Skoplju protiv dogovora o novom nazivu Makedonije postignutog sa Grčkom.
Učesnici skupa su ponovili podršku predsedniku Ðorgu Ivanovu koji je najavio kako neće potpisati ukaz o Zakonu o ratifikaciji dogovora koji je donet u sredu, javila je agencija MIA.

Osim pozivnice u NATO koja je predviđena za jul, naredna sedmica je presudna za otvaranje pristupnih pregovora između Skoplja I Brisela. Preporuka Evropske Komisije o otvaranju ovih pregovora sa Makeodnijom bi će predmet rasprave na nivou šefova država I vlada EU, na samitu koji je zakazan za 28 i 29 juni.

Zoran Zaaev izjavio je da očekuje da Makedonija naredne nedelje dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom.

On je novinarima rekao da se nada da će koraci koje preduzima Makedonija ubediti sve koji još imaju rezerve oko proširivanja EU, odgovarajući na pitanje u vezi uzdržanosti Francuske za određivanje datuma za početak pregovora.

-Nadam se da nijedna od zemalja EU neće ostati ravnodušnja na prijateljstvo i evropske manire koje je Makedonija pokazala, a što je toliko potrebno celom Balkanu i celoj Evropi”, rekao je Zaev novinarima.

Makedonski premijer je rekao da je parlament Holandije, zemlje koje je prethodnih meseci zajedno s Francuskom imala rezerve, odlučio da Makedonija treba da dobije datum za početak pregovora.

– Nadam se da će Francuska i druge zemlje, ako imaju rezerve, prelomiti pošto se reforme u EU mogu praviti paralelno dok Makedonija pregovora za članstvo”, rekao je Zaev.

Pristupni pregovori će, dodao je, trajati godinama, a Makedonija unapređujući se kao država može da pomogne i u unaprijeđivanju Evrope dok napreduje u pregovaračkom procesu(Agencije)♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vučić u Abu Dabiju kod šeika Mohameda

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Abu Dabiju sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom sa kojim je razgovarao o načinima...

Total Srbija: Kako da deca budu bezbrižna u saobraćaju?

Ranka Čičak Svi koji vole decu sakupili su se danas u Francuskoj ambasadi na prezentaciji akcija preduzeća Total Srbija. Francuski ambasador gospodin Frederik Mandoloni rekao je da i njegova zemlja...

Haradinaj: Mere prema Srbiji – da bi se glas Kosova čuo u EU!

Ramuš Haradinaj u intervjuu za Fajnenšl Tajms (Financial Times) izjavio da su mere prema Srbiji počele da se preduzimaju pošto se glas Kosova nije dovoljno čuo u Evropskoj uniji. Rekao...

Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

Ranka Čičak Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem otvorio objekat K25.   To je ulaz u zgrade...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...