KRUŠEVAC/ Vučić otvorio fabriku “Kromberg i Šubert” i obećao bolje dane!

Ranka Čičak

U Kruševcu je danas otvoren pogon nemačke kompanije “Kromberg i Šubert” koja proizvodi kablove za automobilsku industriju. U njoj će raditi 2.500 ljudi, a već sada je zaposleno 565. Firma planira još 29 miliona evra, a do sada je uložila u Kruševcu 20 miliona.

 

Ukoliko se investicija pokaže rentabilnom kompanija će uložiti još i zaposliti do 4.000 radnika. Fabrika se nalazi na 23.000 kvadratnih metara. “Kromberg i Šubert” je nemačka porodična firma i vodeći je svetski dobavljač za sisteme kablova. Stara je 116 godina, ima 48.000 zaposlenih na 45 lokacija širom sveta. Prošle godine je zaradila 1.6 miliona evra.
Vučića, koji je fabriku otvorio na ulazu je sačekalo više hiljada Kruševljana. Obećao im je još investicija i fabrika.
Zaposlenima je rekao da je cilj Srbije spuštanje nezaposlenosti ispod 10 posto:
– Onda će porasti standard. Država je mogla da se opredeli i za varijantu radno intenzivnih fabrika, ali onda 30 posto stanovništva ne bi bilo zaposleno. Pre kraja godine znatno se dižu plate u javnom sektoru i minimalna cerna rada. Nastavljamo sa otvaranjem fabrika. Koliko god sam do sada fabrika otvorio, a neću da govrim koliko, osim da ni jednu nisam zatvorio, svaki put osećam uzbuđenje.
Pre dolaska u fabriku Vučić je posetio Dejana i Draganu Krstić, koji čekaju treće dete, a oboje su zaposleni u ovom pogonu.
Posle svečanosti je novinarima rekao da nas čekaju teška vremena, da će biti pritisaka spolja i iznutra i da je važno da ostanemo jedinstveni.
Na pitanje ima li saznanja o nestanku novinara Stefana Cvetkovića, Vučić kaže da informacije o potrazi svakih petnaest minuta dobija od ministra Stefanovića i direktora BIA-E Bratislava Gašića. Svi njihovi ljudi su u Beloj Crkvi i nada se da će slučaj biti rešen.
Novinarka Jedinstva zamolila ga je da prokomentariše jučerašnju izjavu Ramuša Haradinaja da će formirati vojsku Kosova ma koliko da se protivi međunarodna zajednica. Promeniće ustav Kosova.
Vučić je odgovorio da ono što priča Haradinaj nisu njegove reči već namere njegovih zaštitnika i mentora sa Zapada.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

POSLE PROVEDENE NOĆI U SKUPŠTINI: Maja ponižava opoziciju

Ranka Čičak Opozicioni poslanici su noćas u Skupštini održali sedam konferencija za novinare. Na jutrošnjoj su se zahvalili svima koji su ih pratili. Zadovoljni su, jer misle da su krenuli...

AMBASADOR SAD FILIP KOSNET: Vojska „pozitivan korak za Kosovo“

  Novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je juče da je „evolucija“ Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u vojsku „pozitivan korak za Kosovo“ i dodao da je „više nego...

SKUPŠTINA SRBIJE: Opozicja potrošila vreme – ostali samo poslanici pozicije!

Ranka Čičak Danas u Skupštini Srbije nije bilo gužve, jer je opozicja potrošila svoje vreme pa su se za reč javljali samo poslanici pozicije. Zato je odmah u oči pala...

BEOGRAD: Ministarski sastanak o ekologiji

  Ranka Čičak U svetu se Balkan opisuje kao kraj sa najčišćom prirodom. Ipak u statistikama gradovi na zapadnom Balkanu imaju najzagađeniji vazduh. Zagarđene su i vode, a plastične kese...