13. jun

13. jun

13/06/2018 Off By

–323. p.n.e. U Vavilonu umro Aleksandar III Makedonski, jedan od najvećih vojskovođa u svetskoj istoriji. Vekovima bio inspiracija umetnicima.



823. Rođen francuski kralj Karlo II Ćelavi, kom je Verdunskim ugovorom 843. pripao zapadni i srednji deo franačke države, današnja Francuska.

1381. Pod vođstvom Vata Tajlera u engleskim pokrajinama Kent, Norfok, Safok i Kembridžšir počeo ustanak seljaka protiv feudalaca, izazvan visokim porezima.

–1811. Rođen književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski, osnivač realističke estetike u ruskoj književnoj kritici. Formulisao teorijsku osnovu novog pravca u ruskoj književnosti nazvanog “naturalna škola”, a kao uzor isticao Gogoljevo delo.


1839. Srpski knez Miloš Obrenović abdicirao u korist sina Milana i napustio Srbiju. Knez Milan umro nekoliko nedelja pošto je izabran za srpskog vladara, a namesnici pozvali njegovog mlađeg brata Mihaila da preuzme presto.

–1865. Rođen irski pesnik i dramski pisac Vilijam Batler Jejts, uz Šoa i Džojsa jedan od najvećih irskih pisaca. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1923.


 

 

–1876. Srpsko učeno društvo za prvu ženu-akademika izabralo slikarku Katarinu Ivanović.


1886. Pod misterioznim okolnostima utopio se bavarski kralj Ludvig II, tri dana pošto je proglašen umobolnim i svrgnut sa prestola. Pod njegovim pokroviteljstvom Rihard Vagner 1864. i 1885. u Minhenu radio na reformi muzike i drame i izveo svoje čuvene muzičke drame “Tristan i Izolda” i “Nirnbeški majstori pevači”.

–1897. Rođen finski trkač na duge staze Pavo Nurmi. Osvojio devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Oborio 29 svetskih rekorda.


 

 

–1899. Rođen meksički kompozitor i dirigent Karlos Čaves, osnivač mekičkog Simfonijskog orkestra. U svoje kompozicije uneo obeležja meksičkog muzičkog folklora i instrumente meksičkih Indijanaca.


1900. U Kini počeo tzv. Bokserski ustanak, pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak u septembru 1901. ugušile evropske sile, Japan i SAD.

1917. S 14 bombardera tipa “gota” Nemci u Prvom svetskom ratu prvi put iz vazduha bombardovali London. Poginule 162 osobe. Pre toga, napadi na britansku prestonicu vršeni iz “cepelina”.

1943. U bici na Sutjesci u Drugom svetskom ratu poginuo komandant Treće divizije i član Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Sava Kovačević. Posthumno proglašen za narodnog heroja.

1944. Prve nemačke rakete “fau-1” ispaljene u Drugom svetskom ratu na južnu Englesku. Do kraja rata 1945. na teritoriju Velike Britanije palo više od 1.000 raketnih bombi, od čega 660 na London.

1953. Državnim udarom na vlast u Kolumbiji došao Gustav Rojas Pinilja, koji je diktatorski vladao do 1957, kada je u Kolumbiji vraćen demokratski režim.

1956. Poslednji britanski vojnici napustili bazu kod Sueckog kanala, kojim je Velika Britanija upravljala 74 godine. Upravu nad Kanalom preuzeo Egipat.

1965. Umro jevrejski filozof i teolog Martin Buber, rođen u Austriji. Pred nacistima 1938. pobegao u Palestinu i postao jedan od prvih profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Zalagao se za zajedničku jevrejsko-arapsku državu. Najpoznatije delo “Ja i ti”.

1982. Umro kralj Saudijske Arabije Kalid ibn Abdul Aziz. Nasledio ga brat, princ Fahd.

1983. Američki vasionski brod “Pionir 10” prošao kroz orbitu Neptuna. To je bila prva letilica sa Zemlje koja je izašla izvan Sunčevog sistema.

–1986. Umro američki klarinetista Beni Gudmen, jedan od prvih muzičara među belcima koji se usprotivio rasnoj segregaciji i u svoj džez-orkestar, osnovan 1934, uključio crne muzičare.


1990. Zbog neuspelog početka razgovora vlasti i opozicije u Srbiji, u Beogradu na Trgu Republike održan prvi protestni miting opozicije od dolaska komunista na vlast posle Drugog svetskog rata.

1990. U Bukureštu poginule četiri, ranjeno oko 200 osoba, kada je policija pokušala da suzbije proteste studenata koji su se smestili u šatore u centru grada.

1992. U organizaciji Udruženja kompozitora u Pionirskom parku u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva Srbije, održan “Miting klečanja”, u znak protesta protiv ratne politike predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

1994. Severna Koreja saopštila da se povlači iz Agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija i da više neće dozvoliti dolazak inspektora UN u zemlju.

2000. U Pjongjangu počeo istorijski samit dve Koreje na kom su predsednici Južne i Severne Koreje Kim Dae-Džung i Kim Džong-Il vodili razgovore o pomirenju dve države. Lideri dve Koreje sastali se prvi put posle raspada jedinstvene zemlje 1948.

2002. Na prvim slobodnim izborima u istoriji Avganistana za predsednika države izabran Hamid Karzai.♦