KAMATICA/Koliko skuplje plaćamo aranžmane zbog kursnih razlika?

KAMATICA/Koliko skuplje plaćamo aranžmane zbog kursnih razlika?

06/06/2018 Off By

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, turističke agencije i Narodna banka Srbije – u ovom trouglu vrti se pitanje da li će i do kada građani Srbije koji putuju u inostranstvo plaćati skuplje aranžmane zbog obračunskog kursa valute zemlje u koju putuju.

Ako, na primer, turistički aranžman u agenciji košta 1.000 evra, po prodajnom kursu jedne velike banke u dinarima to bi iznosilo 120.460 dinara. Ukoliko bi se kurs računao po srednjem kursu NBS, isti to putovanje koštalo bi 118.120 dinara.

Praksa turističkih agencija da putovanja naplaćuju po efektivnom prodajnom kursu banke sa kojom sarađuju, kako saznaje finansijski portal Kamatica, neće se skoro promeniti.
Naplata turističkih aranžmana u evrima je inače regulisana zakonom o deviznom poslovanju, s tim što se plaćanje po tim ugovorima vrši u dinarima. Ali, pitanje primene deviznog kursa koji će turistička agencija koristiti prilikom obračuna cene aranžmana izraženog u stranoj valuti, nije izričito regulisano propisom Narodne banke Srbije, s obzirom da se ti propisi odnose samo na banke.
U turističkim agencijama kažu da je u sadašnjim okolnostima nemoguće putovanja obračunavati po srednjem kursu NBS, jer i oni svoje dnevne pazare pretvaraju u valute različitih zemalja po prodajnom kursu banke partnera.

„Kada bi cene bile izražene u dinarima, cene aranžmana bi se menjala skoro svakodnevno kako se menja i kurs Narodne Banke Srbije na osnovu kog druge banke formiraju kursnu listu. To bi, između ostalog onemogućavalo recimo odlaganje plaćanja građana čekovima jer kurs može znatno da se promeni u nekoliko meseci za koliko se odloži plaćanje“, objašnava Gordana Prodić, direktorka turističke agencije „Travellino“.
A da bi se bilo šta promenilo u korist putnika, inicijativu za utvrđivanje obračunskog kursa, potrebno je podneti Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, jer su oni nadležni za zakon o trgovini i zakon o zaštiti potrošača.
U Narodnoj banci Srbije kažu da bi oni inicijativu za utvrđivanje obračunskog kursa, koji bi turističke agencije bile dužne da primenjuju prilikom obračuna cene turističkog aranžmana u dinarima, spremno podržali.
„Narodna banka Srbije će i u narednom periodu podržati svaku vrstu obrazloženog predloga kojim bi se konačno rešio ovaj problem, posebno imajući u vidu da je Narodna banka Srbije u zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, između ostalog, propisala da se za kredite koji banke odobravaju svojim klijentima sa valutnom klauzulom isključivo koristi zvanični srednji kurs dinara“, objašnjavaju za Kamaticu u ovoj instituciji.
Devizni kurs dodatni problem pravi onim turistima koji putovanje plaćaju na odloženo. Pa tako, većina agencija za plaćanja čekovima ili putem administrativne zabarane dodaje još dva procenta na ukupnu cenu, ili kad putnik isplati sve rate, plati i još jednu dodatnu, koja je zapravo razlika u kursu.♦