KREM ČORBA OD KESTENA

 

Izbor MARIJA RADOVIĆkrem corba od kestena

 

Potrebno (6-8 osoba):
30 grama putera
750 grama paškanata
1 veći luk
1 čen belog luka
2 kašičice karija
1,75 litra osnove za supu (kokošije ili od povrća)
so i biber
200 ml pavlake
svež vlašac za ukras

Priprema:
Zagrejte puter u dubokoj posudi, dodajte isečen paškanat, luk i izgnječen beli luk, pa lagano pržite 5 minuta uz povremeno mešanje, tako da luk omekša, ali ne potamni.
Umešajte kari, pržite još minut, sipajte osnovu za supu, posolite i pobiberite. Pustite da provri, a potom poklopljeno lagano kuvajte još 20 minuta ili dok paškanat ne omekša.
Supu izmiksajte u blenderu, pa je zatim vratite u posudu u kojoj se kuvala, pa malo zagrejte na laganoj vatri, neprestano mešajući.
Probajte i po potrebi dodajte još soli ili bibera. Umešajte pavlaku i oprezno podgrejte.
Poslužite odmah, ukrasivši vlašcem.<


HRANA

mant21MANTIJE

 Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati. Potrebno: – 500 ml mlake vode – 1 kašičica soli – 850 gr brašna – 700 gr junećeg mljevenog mesa – 2 glavice crnog luka – 4 pune kašike masla, ko nema može maslac – 100 ml ulja – 1 kašika suhog začina – 1/2 kašičice bibera Odozgo: – 500 ml kiselog mlijeka – 1 čehno belog luka

 

telece snicle sa sampinjonimaTELEĆE ŠNICLE SA ŠAMPINJONIMA

  Izbor Marija Radović   Potrebno: 3 teleće šnicle (500 g) 50 g maslaca 2 kašike maslinovog ulja 300 g većih šampinjona 100 g sira gorgonzole 1/2 kašičice muskatnog oraščića 200 ml pavlake 1 kašika prezli   Priprema: Teleće šnicle lagano istucati drvenim tučkom  i peći na mešavini maslinovog ulja i maslaca po 10 minuta sa svake strane.

 

 

medaljoni s limunomKuvar: MEDALJONI SA LIMUNOM

Potrebno: 600 g svinjskog filea 50 ml ulja 1 limun, so, beli biber 10 g brašna 100 ml belog vina 150 ml slatke pavlake 20 g maslaca peršun 1 kašika vegete Priprema: Meso isecite na 12 manjih

 

rucakZIMA: HRANA KOJA GREJE ORGANIZAM

HRANA I ZDRAVLJE ⇒Osećaj hladnoće i snižena telesna temperatura mogu da budu posledica nedovoljnog unosa hrane (kalorija), ali ta situacija nije tipična i retko se odnosi na osobe koje stalno osećaju hladnoću. Za takvu pojavu, osoba bi morala da bude neuhranjena, ispod prosečne telesne težine i sa deficitom masnog tkiva