Od 1 do 8 juna u Uličnoj galeriji zajedničko crtanje stripova!

Od 1 do 8 juna u Uličnoj galeriji zajedničko crtanje stripova!

30/05/2018 Off By

 

 

U Uličnoj galeriji u Beogradu, Čavketov pasaž, od 1 do 8 juna biće otvorena izložba “Comic Book Roundtable”. Priređivač je udruženje „Oko Nas – Centar za kulturnu akciju“ uz saradnju sa Školom stripa, „Đorđe Lobačev“ i Školom „Tehnoart Beograd“. Otvaranje izložbe pratiće i nastup benda Jevrem Ćosić trio, a na otvaranju će pored besplatnih primeraka fanzina, moći da se prave i sopstveni bedževi.

 

Izložba “Comic Book Roundtable”, kao zajedničko crtanje stripa, nastala je sa idejom da se svaki rad sastoji od table sa 6 kvadrata pri čemu svaki autor tokom polusatnog rada crta prvi slobodan. Nakon toga se table razmenjuju sa drugim učesnicima, uklapajući se sa pravcem stripova koje su započeli drugi istovremeno im dajući svoj doprinos.


Posebnu draž daje kolektivno formiranje priče pri čemu se autori različitih segmenata ne dogovaraju. Svaki crtač je potpuno slobodan u kreiranju svog autentičnog stila i vizije, dok istovremeno njegovo delo funkcioniše u širem kontekstu kao deo zajedničkog rada. Kako bi se ovo postiglo, potrebni su međusobno prihvatanje, poštovanje i tolerancija.

Na dosadašnjim radionicama, na kojima je učestvovalo oko trideset mladih, mogli su da dožive kako je biti deo celine, da uče jedni od drugih, ali i da aktiviraju svoj kreativni potencijal i osete podršku zajednice. U želji da kolektivnim crtanjem stripova pomognemo mladim autorima da pobede unutrašnju nesigurnost i strah da to što su nacrtali nije dovoljno dobro, izložba, takođe, ima za cilj obezbeđivanje platforme za upoznavanje, druženje i uživanje u zajedničkim interesovanjima za crtanje i umetnost.

Svaka radionica pratila je temu koja je mlade podsticala na razmišljanje o važnim elementima današnjice i zajedničkog življenja. Neke od dosadašnjih tema su bile Komunikacija, Slojevi grada, Zajedno, Evropa. Nema striktnog scenarija, a učesnici crtaju podtaknuti inspiracijom. Rezultat svake radionice je oko 22–25 gotovih stripova predstavljenih na društvenim mrežama i štampanih u formi fanzina uz kreativno učešće učesnika.

Učesnici radionica „Comic Book Roundtable Vol 1 – Vol. 8”: Saša Arsenić, Ksenija Bajić, Leonardo Barbi, Stefana Belovanović, Aleksa Bukvić, Ognjen Cirić, Rajko Čučak, Selena Danilović, Bojan Debenak, Ivana Dobrić, Bojan M. Đukić, Nebojša Đurić, Milena Dragosavljević, Luka Dudić, Nebojša Durmanović, Aleksandar Fekete, Rajan Garić, Pavle Gavrilović, Nikola Gotić, Ivan Halupka, Angelina Hranisavljević, Svetozar Iković, Radomir Izgarević, Ilijana Jakovljević, Katarina Jeftić, Milica Jeličić, Srđan Jerković, Jelena Jocković, Nemanja Joković, Kristina Jovanović, Luka Kadak, Filip Karan, Tamara Kolevski, Matija Kostić, Ana Krbanjević, Ana Krstić, Nikola Krstić, Milena Lazović, Miloš Lemanjić, Vladimir Lemajić, Milica Marković, Nevena Marković, Milica Mastelica, Marija Mićić, Nikolina Miljević, Diana Milosavljević, Drago Milovanović, Katarina Mirčić, Dorijana Mitrović, Una Mladenović, Andrea Narsudi, Nevena Nešić, Teodora Novak, Tala Nowinska-Antoniewicz, Milosav Ostojić, Bane Pantić, Srđan Plavšić, Zara Plavšić, Zvezdan Plavšić, Jana Popović, Relja Popović, Andrej Potoćnik, Emilija Prodić, Đorđe Radović, Pavle Radović. Radomir Radović, Vladimir Radović, Danica Rajić, Dušan Raković, Ivan Sainović, Ivan Savić, Marko Šerer, Tamara Stanković, Jana Stankovski, David Stanojev, Irena Stanojević, Vladimir Stanojević, Luka Stefanović -1, Luka Stefanović -2, Relja Stevanović, Darko Stojanović, Isidora Stojanović, Vid Todović, Nevena Tomić, Dora Topalović, Relja Vasić, Dimitrije Većerinović, Jovan Većerinović, Dragutin Vukelić, Vladan Žervanov Vamši i Andreja Zivić.
Otvaranje izložbe prati bend „Jevrem Ćosić trio“ koji se oformio pre dve godine na inicijativu Jevrema Ćosića, učenik je srednje muzičke škole Stanković. Trio svira autorsku muziku Jevrema i obrade jazz standarda. Članovi benda su učenici škole Stankovića i student FMU. Nastupali su na Beogradskom Jazz Festivalu. Takođe sviraju često po Beogradskim jazz klubovima. Jevrem Ćosić – gitara / Andrija Vojvodić – bass / Mihajlo Anđelković – bubnjevi

Fanzini svih radionica „Comic Book Roundtable“ ce biti izloženi i deljeni na otvaranju izlozbe. Sadržaj svakog fanzina su svi radovi jedne radionice.

Na otvaranju izložbe će pored stripova i žive muzike, imati i bedžomat! To znači da svi koji žele mogu na licu mesta, svojim rukama i priborom organizatora da nacrtaju svoj sopstveni bedž. Zatim, za manje od minutabiće napravljen i odmah je spreman za nošenje.

Izložba Comic Book Roundtable realizuje se pod okriljem udruženja „Oko Nas – Centar za kulturnu akciju“ uz saradnju sa Školom stripa, „Đorđe Lobačev“ i Školom „Tehnoart Beograd“. “Oko Nas – Centar za kulturnu akciju” je neprofitna organizacija, osnovana 2011. u Beogradu, sa ciljem inicijacije i realizacije projekata koji promovišu i podržavaju umetnost, kulturu i obrazovanje, kao i poboljšanje kvaliteta dijaloga i doprinos boljem razumevanju među ljudima na bazi poštovanja i tolerancije.(Press UG)♦