Dan MUP i parada modernizovane policije

Dan MUP i parada modernizovane policije

27/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Posle veličanstvene proslave Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i policije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić oduševljeno je rekao novinarima da je sve što je prikazano mlađe od godinu dana:

 

“Mogli ste da vidite stotinu novih vozila. Oklopna su u potpunosti modernizovana i naoružana na način kako su tražili predstavnici specijalnih jedinica. To pokazuje veliku snagu. Uplašio sam se u jednom trenutku da ne zgaze jadnika koji je glumio napadača. Ali sve je izvedeno perfektno. Srećan sam i čestitam Nebojši jer je stalno od mene i Ane tražio sve više novca. Ali isplatilo se. Ove godine pripadnike policije, vojske i BIA očekuje još jedno povećanje primanja, a stanovi za one koji još nisu rešili to pitanje počinju da se grade ovog leta. Vidite da se sve može sa odgovornim ljudima a ne bahatim koji misle da se politička podrška stiče za jedan dan. Velika je stvar što je ove godine za 30 posto manje ubistava nego lani. Ako takav procenat uspemo da zadržimo biće dobro”.
Na konstataciju da je dosta loših stvari u vezi sa Kosovom napravljeno od 2.000 godine naovamo Vučić odgovara da ne vredi sada kukati, treba ispraviti što se više može: “Radili su velike gluposti, trpili nepravde i gledali da prećute i ne dolaze u sukob. Zato se mi danas borimo da stvari vratimo sa ivice ambisa na površinu”.


Na bitanje Balkanekspresa može li se ponovo dogoditi da bude ubijen predsednik Vlade Vučić kaže: “Ne može, čuvaćemo našu Anu: Srbija je danas jedna sasvim druga zemlja nego u ono vreme”.
Novinari su molili da prokomentariše informacije da je milion i trista hiljada evra uplaćeno od uhapšenih kriminalaca u inostrastvu na račun Jeremića.
Predsednik je rekao da će na tome raditi nadležni organi, da su kriminalci već iza rešetaka, da će oni dati nove podatke i da svaki početak ima i svoj kraj: “Važno je da naši istražni organi svoj posao rade u miru. A onda će se videti ko je od koga finansiran. Jedva čekam junake koji druge gone do Strazbura, da vidimo šta će sada reči. Ranije su za uhapšenog govorili da im je brat, a sada kada je on iza rešetaka rečiče da ga ne poznajju”.



Predsednik danas nije hteo da kvari raspolođenje odgovorima na neprijatna pitanja. Ukratko je rekao da će rado ići na dalje pregovore u Brisel, iako ne zna kada će oni biti nastavljeni. Ponovio je da Srbija želi da pregovara ali je ona ispunila sve obaveze Briselskog sporazuna, a Priština nije ni ovu jednu.
Nebojša Stefanović, ministar MUP, najavio je novu saradnju policije sa građanima. Do sada su polaicajc i održali 45.000 časova u školama, a dogodine će buiti još više. Građani u policiju vide svoju zaštitu, a ta je zaštita vidljiva. Hapse se kriminalci i narko dileri. Ne postoji ni jedn ozbiljna kriminlna grupa u Srbiji, a ove godine do danas je u saobraćaju stradalo 37 posto manje ljudi nego lane.♦