17. april

17. april

17/04/2018 Off By

–1492. Kristofer Kolumbo dobio saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele da istraži “zapadni okean”. Na tom putovanju Kolumbo otkrio američki kontinent.


1790. Umro američki naučnik i državnik Bendžamin Frenklin. Učestvovao u pisanju “Deklaracije nezavisnosti”, a kao borac za slobodu čoveka bio je poznat i slavljen i izvan SAD. Kao naučnik izumeo gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje.

–1814. U Ugrinama, kod Bribira u Hrvatskoj, rođen srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio novu vrstu endemsko-reliktnog četinara poznatu kao “Pančićeva omorika”, osnovao i uredio Botaničku baštu u Beogradu.


1860. Crna Gora i Turska, posle turskog poraza na Grahovu, potpisale protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora praktično priznata kao samostalna država.

1894. Rođen ruski državnik i političar Nikita Hruščov, prvi sekretar CK KPSS od 1953. do 1964. i predsednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. Na XX kongresu KPSS podneo referat “O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posledica”, čime je počeo proces “destaljinizacije” SSSR.

1895. Sporazumom u gradu Šimonoseki završen kinesko-japanski rat. Kina priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu predala Japanu. Tajvan pod japanskom vlašću bio do 1945.

–1919. – Umro je srpski pisac i publicista Svetozar Ćorović, koji je sa srpskim piscima Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo u Mostaru list “Zora”, unutar kojeg je ostvario plodan pripovedački i urednički rad. Bio je među vodećim srpskim nacionalistima koji su se borili protiv okupatorskog austrougarskog režima u Bosni i Hercegovini. U Prvom svetskom ratu je interniran i potom mobilisan. Otpušten je usled bolesti, a ubrzo je i umro. U svojim pripovetkama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovini, pišući stilom koji se odlikuje živopisnošću i lakoćom kazivanja. Dela: romani “Stojan Mutikaša”, “Ženidba Pere Karantana”, “Majčina Sultanija”, zbirke pripovedaka “U časovima odmora”, “Moji poznanici”, “Brđani” i drame “Zulumćar”, “On”, “Adam-beg”, “Ajša”.


1916. Rođena Sirimavo Bandaranaike, u julu 1960. postala premijer Cejlona, prva žena-premijer u svetu.

–1924. Rođen srpski vajar Jovan Kratohvil, profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, rektor od 1971. do 1973. Autor mnogobrojnih spomenika, među kojima i spomenika sovjetskim ratnim veteranima na Avali.


 

 

 

 

–1941. – Opunomoćenici Vrhovne komande bivše jugoslovenske vlade, šef diplomatije Aleksandar Cincar-Marković i general Radivoje Janković, potpisali su u Drugom svetskom ratu, u zgradi čehoslovačkog poslanstva u Beogradu, akt o kapitulaciji oružanih snaga kraljevine Jugoslavije, koji im je izdiktirao nemački komandant, general Maksimilijan fon Vajks. Treći Rajh je nametnuo “bezuslovnu, potpunu i neograničenu” kapitulaciju, vojska Jugoslavije je uglavnom odvedena u zarobljeništvo, a zemlja podeljena između Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske. Jugoslovenska ratna flota pripala je Italiji, izuzev jedne podmornice, dve motorne torpiljerke, koje su umakle, i razarača “Zagreb”, koji su uspeli da potope poručnici bojnog broda – Milan Spasić i Sergej Mašera.


1941. Oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije Milan Spasić i Sergej Mašera potopili, u Tivatskom zalivu, razarač “Zagreb” i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici posle kapitulacije Jugoslavije.

1957. Kiparski arhiepiskop Makarios vratio se u Atinu posle 13 meseci provedenih u egzilu na Sejšelima. Iste godine Makarios s britanskom vladom počeo pregovore o nezavisnosti Kipra, u decembru 1959. izabran za predsednika Republike Kipar.

1961. Uz podršku SAD kubanski desničari u egzilu iskrcali se u “Zalivu svinja” u nameri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno oko 100, arobljeno više od 1.000 napadača.

1969. Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandar Dubček podneo ostavku posle kraha reformskog kursa nazvanog “praško proleće”. Zamenio ga Gustav Husak.

1975. Crveni Kmeri zauzeli glavni grad Kambodže Pnom Pen i počeli vladavinu tokom koje je ubijeno više od milion ljudi.

1977. U Lihtenštajnu prvi put glasale žene.

1983. Indija lansirala prvi veštački satelit.

1993. U Ujedinjenim nacijamaa usvojena rezolucija koja predviđa pooštravanje sankcija protiv Jugoslavije ukoliko bosanski Srbi ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu i Hercegovinu do 26. aprila.

1993. Umro Turgut Ozal, predsednik Turske od 1989.

1996. SAD i Japan potpisali deklaraciju o bezbednosnoj saradnji prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

1997. Umro izraelski državnik Haim Hercog, predsednik Izraela od 1983. do 1993.

2001. Izraelske snage napale sa kopna, iz vazduha i sa mora palestinske teritorije u pojasu Gaze posle minobacačkog napada na izraelsko naselje Sderot.

2002. Jugoslovenska vlada pozvala 23 osobe koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine, od kojih su 10 jugoslovenski državljani, da se dobrovoljno predaju tom sudu. Pozivu jugoslovenskih vlasti odazvali se Dragoljub Ojdanić, Milan Martić, Mile Mrkšić, Nikola Šainović, Vladimir Kovačević i Momčilo Gruban, koji u haškom zatvoru čekaju početak suđenja.

2002. Načelnik Glavnog štaba holandske armije, general Ad van Bal, podneo ostavku zbog izveštaja o odgovornosti holandskih pripadnika mirovnih snaga u masakru bosanskih muslimana u Srebrenici 1995.