11. april

 

1227. Umro Džingis-kan, mongolski vojskovođa i osnivač mongolske države.

–1514. Umro Donato Bramante, italijanski arhitekt. Poslednjih 15 godina života proveo radeći za pape Aleksandra VI i Julija II. Njegovo delo imalo presudan uticaj na arhitekturu visoke renesanse.1689. Krunisan engleski kraljevski par Vilijam III Oranski i Meri II. Za vreme njihove vladavine doneto nekoliko važnih odredaba i zakona, Deklaracija prava, Akt tolerancije.

1713. Utrehtskim mirom okončan “rat za špansko nasleđe”. Nizom ugovora, koje su 1713, 1714. i 1715. potpisale Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska preuređena mapa Evrope, a Španija prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone.

–1755. Rođen Džejms Parkinson, britanski lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.


1814. Postignut sporazum u Fontenblou prema kom je Napoleon Bonaparta abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prestolu ga zamenio Luj XVIII.

1842. Beogradski trgovci braća German završili gradnju prve srpske lađe “Knez Mihailo”. Majstori iz Carigrada počeli gradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu.

1894. Uganda postala britanski protektorat.

1899. SAD od Španije preuzele Filipine.

1919. Osnovana Međunarodna organizacija rada sa sedištem u Ženevi.

1945. Američke trupe osvojile, u Drugom svetskom ratu, nemačke gradove Esen i Vajmar i oslobodile koncentracioni logor “Buhenvald”.

1948. Počela izgradnja novog beogradskog naselja na levoj obali Save, Novog Beograda.

1952. Vojnim pučem vlast u Boliviji preuzeo Nacionalni revolucionarni pokret.

1961. U Jerusalimu počelo suđenje bivšem funkcioneru nacističke Nemačke Adolfu Ajhmanu za ratne zločine nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

1973. Nacistički lider Martin Borman zvanično proglašen mrtvim i skinut sa liste traženih ratnih zločinaca u Nemačkoj.

–1977. Umro francuski pisac Žak Prever.


1979. U glavni grad Ugande Kampalu ušle trupe Tanzanije i snage opozicije u egzilu, okončavši osmogodišnju vladavinu diktatora Idija Amin Dade. Idi Amin pobegao u Libiju.

1984. Konstantin Černjenko izabran za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR.

1985. Umro predsednik Albanije Enver Hodža. Kao neprikosnoven komunistički lider bio pristalica staljinističkog kursa.

1991. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija objavio formalan kraj Zalivskog rata uz obećanje Iraka da će platiti ratnu štetu i uništiti oružje za masovno uništavanje.

–1997. U Beogradu ubijen zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije, general-pukovnik Radovan Stojčić Badža. Ubistvo nije rasvetljeno.


1999. Indija uspešno isprobala raketu dugog dometa tipa “Agni”, sposobnu da nosi i nuklearne projektile.

–1999. U Beogradu ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”. Ubistvo nije razjašnjeno.


2001. Škotska kompanija “”PPL Terapeitiks Pielsi”, koja je 1996. stvorila prvog kloniranog sisara, ovcu Doli, saopštila da je stvorila 5 kloniranih prasića.

2002. U sedištu UN u Njujorku zvanično osnovan stalan Međunarodni sud za ratne zločine, pošto je više od 60 zemalja ratifikovalo Rimski sporazum iz 1998. kojim je taj sud uspostavljen.

–2002. Bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković izvršio samoubistvo na ulazu u zgradu Skupštine Jugoslavije.


 

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vučić u Abu Dabiju kod šeika Mohameda

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Abu Dabiju sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom sa kojim je razgovarao o načinima...

Total Srbija: Kako da deca budu bezbrižna u saobraćaju?

Ranka Čičak Svi koji vole decu sakupili su se danas u Francuskoj ambasadi na prezentaciji akcija preduzeća Total Srbija. Francuski ambasador gospodin Frederik Mandoloni rekao je da i njegova zemlja...

Haradinaj: Mere prema Srbiji – da bi se glas Kosova čuo u EU!

Ramuš Haradinaj u intervjuu za Fajnenšl Tajms (Financial Times) izjavio da su mere prema Srbiji počele da se preduzimaju pošto se glas Kosova nije dovoljno čuo u Evropskoj uniji. Rekao...

Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

Ranka Čičak Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem otvorio objekat K25.   To je ulaz u zgrade...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...