Dramatično upozorenje Aleksandra Vučića: “Ako ne učinimo ništa s natalitetom završili smo kao nacija”

 

Ranka Čičak

Predsednik Aleksandar Vučić danas je bio zabrinut. Medijima je saopštio da svih šest od 15 tačaka iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština su ostale mrtvo slovo na papiru.
Kako je više puta rekao Srbija je svoje obaveze ispunila i zato, naglasio je da “nikome neće dozvoliti da govori o dvema stranama i podjednakom ispunjavanju obaveza”.

– Već više od pet godina pokušavamo na svaki način da dođemo do mira i rešenja kosovsko-metohijskog “čvora”, rekao je Predsednik na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali i generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković i ministarka  bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović.
Danas, na godišnjicu martovskog pogroma na Kosovu, Vučić je potsetio da je u Briselskom sporazumu šest tačaka posvećeno Zajednici srpskih opština (ZSO), što je skoro polovina onoga što ovaj sporazum predviđa.

Ali svih šest od 15 ukupno tačaka ostale su mrtvo slovo na papiru. Pet godina neko ne želi da ovo bude provedeno u delo. Nismo mi verovali da će Albanci učiniti bilo šta u srpsku korist. EU da je želela da ZSO bude formirana, da je to želela međuinarodna zajednica, njihov uslov za viznu liberalizaciju bila bi ZSO, a ne demarkacija sa Crnom Gorom – kaže Vučić.
Tada je 4.012 Srba proterano, a 19 je poginulo tokom dvodnevnog nasilja. Trideset pet pravoslavnih verskih objekata je zapaljeno.

“Četrdeset dve crkve i manastira smo od onda obnovili, pomogli smo drugima, ali od 2005. do 2017. vratilo se svega 10.123 interno raseljenih. Veći broj Srba od toga je otišao”, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da u Brisel, na nastavak dijaloga sa Prištinom 23. maja, ide bez ikakvih očekivanja, a da je njegov posao da štiti interese Srbije, državu i njenu budućnost.

“Mi čekamo formiranje Zajednice srpskih opština ili ponudu za kompromisno rešenje kosovskog problema”, rekao je Vučić.

-Na gotovo svakom sastanku, kaže, svi očekuju da mi nešto novo uradimo za nekog.

“Nemamo više šta novo da uradimo za bilo koga, osim da čekamo formiranje ZSO, ili da čekamo ponudu za kompromisno rešenje kosovskog problema”.

Vučić je naglasio da će ipak otputovati u Brisel, jer je njegov posao da razgovara:

“Mislim da niko u Srbiji nema nikakvu dilemu da ću na najsnažniji način da štitim naše interese, vodeći računa o kompromisu, ne da štitim naše mitove, već da štitim našu budućnost, ali i našu državu. To je moj posao”, poručio je.

Na pitanje da li ostaje pri stavu da će u aprilu izaći sa predlogom rešenja za KiM, podvukao da ostaje pri svemu što je govoiro, ali i da će uvek za sebe zadržati mogućnost da zbog specifičnosti spoljnopolitičke situacije nešto ubrza ili uspori.

Malo duže od kosovskog tragičnog jubileja srpski predsednik govorio je o merama koje će država preuzeti za podsticanje rađanja.

-Majka koja rodi treće i četvrto dete imaće 30.000 dinara mesečno od države u periodu od 10 godina, rekao je Vučić ističući da je to samo jedna od niza mera donesenih u cilju popravljanja demografske slike Srbije.

Jer, smatra da se Srbiji ne piše dobro ako se ne dođe do rešenja za Kosovo, rekao je Aleksandar Vučić.
“Ako ne učinimo ništa s natalitetom završili smo kao nacija”

Predsednik je rekao da je demografska slika Srbije poražavajuća i da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, a da je on juče doneo odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku.

Srbija, rekao je, trenutno ima 6.995.808 stanovnika, a da će, ako se ovakvi negativni trendovi nastave, do 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika.

Vučić je rekao da kao predsednik ima pravo da kaže da su posledice pada nataliteta katastrofalne, da “nemamo decu i nemamo budućnost”.

Na vanrednoj konferenciji za medije posvećenoj toj temi Vučić je rekao da svakog dana “gubimo” 107 ljudi, da stanovništo gubimo već 67 godina, a za 27 poslednjih godina imamo negativni prirodni priraštaj.

“Broj dece po majci je 1,44 a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da kroz nekoliko godina imamo značajno manje stanovnika sa istim brojem penzionera, a to znači da smo završili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski ni politički potencijal”, rekao je Vučić i poručio da nam za to nije niko drugi kriv, ni SAD, ni EU.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vučić u Abu Dabiju kod šeika Mohameda

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Abu Dabiju sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom sa kojim je razgovarao o načinima...

Total Srbija: Kako da deca budu bezbrižna u saobraćaju?

Ranka Čičak Svi koji vole decu sakupili su se danas u Francuskoj ambasadi na prezentaciji akcija preduzeća Total Srbija. Francuski ambasador gospodin Frederik Mandoloni rekao je da i njegova zemlja...

Haradinaj: Mere prema Srbiji – da bi se glas Kosova čuo u EU!

Ramuš Haradinaj u intervjuu za Fajnenšl Tajms (Financial Times) izjavio da su mere prema Srbiji počele da se preduzimaju pošto se glas Kosova nije dovoljno čuo u Evropskoj uniji. Rekao...

Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

Ranka Čičak Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem otvorio objekat K25.   To je ulaz u zgrade...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...