14. mart

 

1489. Kraljica Kipra Katarina Kornaro, poslednja vladarka iz dinastije Lizinjan, ustupila svoju kraljevinu Mletačkoj Republici.

1558. Nemački car Ferdinand I uzeo titulu svetog rimskog cara bez uobičajenog papinog krunisanja.

–1804. Rođen austrijski kompozitor Johan Štraus Stariji, koji je bečkom vlaceru dao klasičan oblik i znatno doprineo njegovoj popularnosti. Komponovao više od 150 valcera, od kojih je najpoznatiji “Lorelaj-Zvuci Rajne”, veliki broj marševa, među kojima i čuveni “Marš Radecki”, polke, kadrile.


1820. Rođen Vitorio Emanuele II, poslednji sardinijski kralj i prvi kralj ujedinjene Italije od 1861. do smrti 1878. Popularni “padre della patria”, Vitorio Emanuele II inaugurisao parlamentarnu vladavinu u Italiji.

–1864. Engleski istraživač Samjuel Bejker otkrio drugi izvor reke Nil u istočnoj Africi i nazvao ga Albertovo jezero.


 

 

 

 

 

 

–1879. Rođen nemački naučnik Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Iz Nemačke emigrirao u SAD 1933, posle dolaska nacista na vlast. Na njegovo upozorenje da bi Nemci mogli napraviti atomsku bombu, u SAD počeli istraživački radovi za proizvodnju te bombe. Bio oženjen srpskom matematičarkom Milevom Marić.


–1883. U Londonu umro nemački filozof i ekonomist Karl Marks, teoretičar modernog socijalizma i komunizma u XIX veku.


1891. Podmornica \”Monarh\” postavila telefonski kabl ispod Lamanša, pripremajući prvu telefonsku vezu Velike Britanije s kontinentom.

 

 

–1932. Rođen srpski pesnik, novinar, pisac filmskih scenarija i radio-drama Miroslav Antić. Objavio više od 30 knjiga, među kojima i zbirke pesama za decu “Plavi čuperak”, “Nasmejani svet”, “Šašava knjiga”.


–1932. Samoubistvo izvršio američki industrijalac Džordž Istman, jedan od pionira fotografije i filma, osnivač kompanije “Kodak”.


 

 

 

 

 

–1938. Streljan ruski revolucionar Nikolaj Buharin. Jedan od vodećih ideologa boljševika proglašen krivim za kontrarevolucionarne aktivnosti i špijunažu na montiranom procesu i osuđen na smrt.


 

1945. Britansko ratno vazduhoplovstvo izbacilo na železnički vijadukt u nemačkom gradu Bilefeld najtežu bombu u Drugom svetskom ratu, “Velikog Slema”, težine 11 tona.

1953. Umro Klement Gotvald, predsednik Čehoslovačke od 1948, kada su svu vlast u toj državi preuzeli komunisti. U njegovo vreme staljinističko razdoblje kulta ličnosti dostiglo vrhunac, a na insceniranim procesima osuđeni na smrt i streljani neki istaknuti komunisti.

1976. Egipat poništio ugovor o prijateljstvu i saradnji sklopljen sa SSSR 1971.

1979. Najmanje 200 ljudi poginulo prilikom pada aviona na jednu fabriku blizu Pekinga.

1980. U avionskoj nesreći u Varšavi poginulo 87 osoba, među kojima 14 članova američkog bokserskog tima.

1983. Članice Organizacije zemalja proizvodjača nafte saglasile se, prvi put od osnivanja te organizacije 1960, da smanje cene nafte za 15 odsto.

–1986. Umro srpski kompozitor, dirigent i muzički kritičar Mihailo Vukdragović, profesor i rektor Muzičke i potom Umetničke akademije u Beogradu.

1991. “Birmingemska šestorka”, 6 Iraca pogrešno optuženih da su 1974. podmetnuli eksplozije u pabove u engleskom gradu Birmingem, oslobođena posle 16 godina provedenih u zatvoru.

1995. Astronaut Norman Tagard postao prvi Amerikanac koji je poleteo u kosmos ruskom raketom, lansiranom sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu.

–1997. Umro američki filmski režiser Fred Cineman, dobitnik 2 “Oskara” za filmove “Odavde do večnosti” i “Čovek za sva vremena”.

2002. Predstavnici Srbije, Crne Gore, Jugoslavije i Evropske unije potpisali u Beogradu Sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore. Nova državna zajednica Srbija i Crna Gora formalno uspostavljena 4. februara 2003.

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

Danas: Kosovo dobija (ne) legalnu vojsku!

  Danas je u Skupštini Kosova drugo razmatranje Nacrta zakona za Ministarstvu odbrane, o Kosovskim snagama bezbednosti i Nacrtu zakona o službi u Kosovskim snagama bezbednosti.   Kroz ove zakone...

KFOR blokirao sever KiM!?

  Više od 45 vozila KFORA ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 sati. Kako javlja RTS, kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...