6. mart

 

1480. U Toledu potpisan sporazum kojim je Španija priznala portugalsko osvajanje Maroka, a Portugalija se odrekla pretenzija prema Kanarskim ostrvima.

–1619. – Rođen je Sirano de Beržerak, francuski književnik, veoma smelog i slobodnog duha. Teško ranjen 1640, napustio je vojni poziv u kojem se istakao kao odličan mačevalac i okrenuo se književnosti. Ostavio je jednu komediju, jednu tragediju, ali je naročito poznat po svom delu “Drugi svet” – putovanja na Mesec i na Sunce. Edmon Rostan ga je opevao u svojoj herojskoj komediji istog imena.


1629. Nemački car Ferdinand II Habzburški izdao Edikt o restituciji kojim je protestantskim knezovima naloženo da vrate katoličkoj crkvi sve posede zaplenjene od 1552. Ferdinand III opozvao Edikt Vestfalskim mirovnim ugovorom 1648.

1836. Meksikanci pod komandom generala Antonija Lopesa de Santa Ane zauzeli američku tvrđavu Alamo u Teksasu. Tokom opsade koja je trajala 13 dana poginulo svih 156 Teksašana, me]u kojima i legendarni Dejvi Kroket.

–1874. Rođen ruski filozof Nikolaj Aleksandrovič Berđajev, profesor na Moskovskom univerzitetu. Mislilac hrišćanske inspiracije, filozof, napustio Rusiju 1922. i postao najpopularniji ruski filozof na Zapadu. Umro 23. marta 1948. u Francuskoj.


 

 

 

 

–1882. Knez Milan Obrenović proglasio Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.


 

 

 

 

 

–1900. Umro nemački inženjer Gotlib Vilhelm Dajmler, koji je 1883. konstruisao prvi automobilski benzinski motor. 1890. osnovao kompaniju “Dajmler Motoren-Gezelšaft”, koja se 26 godina posle njegove smrti ujedinila s fabrikom Karla Benca u kompaniju “Dajmler-Benc”, proizvođača automobila “mercedes”.


 

–1927. Rođen kolumbijski književnik Gabrijel Garsija Markes. Pisac “magičnog realizma”, žanra koji meša mitove, magiju i realnost, najviše doprineo da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina XX veka. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982.


1941. Krunski savet Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu doneo odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Nemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

1944. Poletevši iz vazduhoplovnih baza u Velikoj Britaniji 658 američkih bombardera počelo, u Drugom svetskom ratu, danonoćno bombardovanje Berlina.

–1945. U Njujorku umrla srpska slikarka Milena Pavlović Barili, jedan od najznačajnijih predstavnika nadrealizma u srpskom slikarstvu. Od 1939. živela u SAD, gde je bila ilustrator modnog časopisa “Vog” i scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Rođena u Požarevcu 1909.


1946. Francuska priznala Vijetnam kao nezavisnu državu u okviru Indokineske federacije.

 

 

–1949. Radio Beograd prvi put emitovao humorističku emisiju “Veselo veče”, koja je odmah postala jedna od najpopularnijih emisija.


1953. Georgij Maljenkov posle smrti Josifa Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1957. Bivše britanske kolonije Zlatna Obala i Togoland ujedinjene u državu pod nazivom Gana, koja je stekla nezavisnost u okviru Komonvelta, čime je počeo talas dekolonizacije u Africi.

–1980. Francuska književnica belgijskog porekla Margerit Jursenar postala prva žena član Francuske akademije.


1992. “Mikelanđelo”, jedan od najopasnijih kompjuterskih virusa, napao hiljade kompjutera širom sveta.

1993. Pripadnici angolskog pobunjeničkog pokreta UNITA zauzeli Huambo, drugi po veličini grad u Angoli, posle dvomesečnih borbi s Vladinim snagama.

–1994. Umrla grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina XX veka u borbi protiv vojne hunte u Grčkoj, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista.


1998. U sukobima sa srpskim snagama bezbednosti na Kosovu ubijen Adem Jašari, jedan od glavnih vođa OVK.

1999. Na severu Kambodže, uz granicu s Tajlandom, uhapšen Ta Mok, poslednji od vođa maoističkog gerilskog pokreta Crveni Kmeri, tokom čijeg je režima u drugoj polovini sedamdesetih ubijeno ili umrlo od gladi i bolesti oko milion i po ljudi.

2001. Tokom hodočašća u Meku u jurnjavi vernika poginula 34 muslimanska hodočasnika.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vučić u Abu Dabiju kod šeika Mohameda

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Abu Dabiju sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom sa kojim je razgovarao o načinima...

Total Srbija: Kako da deca budu bezbrižna u saobraćaju?

Ranka Čičak Svi koji vole decu sakupili su se danas u Francuskoj ambasadi na prezentaciji akcija preduzeća Total Srbija. Francuski ambasador gospodin Frederik Mandoloni rekao je da i njegova zemlja...

Haradinaj: Mere prema Srbiji – da bi se glas Kosova čuo u EU!

Ramuš Haradinaj u intervjuu za Fajnenšl Tajms (Financial Times) izjavio da su mere prema Srbiji počele da se preduzimaju pošto se glas Kosova nije dovoljno čuo u Evropskoj uniji. Rekao...

Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

Ranka Čičak Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem otvorio objekat K25.   To je ulaz u zgrade...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...