Aja Jung najavila: Festival igre počinje 16.marta

Aja Jung najavila: Festival igre počinje 16.marta

28/02/2018 Off By

Ranka Čičak

Tradicionalnu najavju Festivala igre koja se svake godine održava u Skupštini Srbije ove godine je pokušao da osujeti Boško Obradović lider Pokreta Dveri. On je beoradskim redakcijama poslao jutros saoptenje:


Narodnim poslanicima i šefovima poslaničkih grupa Dveri, Bošku Obradoviću i Dosta je bilo, Saši Raduloviću zabranjeno korišćenje skupštinskih sala zato što dolazi Aja Jung.
Narodnim poslanicima Bošku Obradoviću i Saši Raduloviću je od strane generalnog sekretarijata Narodne skupštine zabranjeno da u Skupštinu dovedu svoje goste, studente pravnog fakulteta sa kojima je trebalo da razgovaraju o proceduri usvajanja budžeta, kao i prvobitno najavljeno održavanje konferencije za medije koja je već bila najavljena i stavljena u kalendar na sajtu Narodne skupštine. Obrazloženje je da „ne žele gužvu“ jer Aja Jung organizuje svoj događaj koji pri tom nigde nije najavljen.



Postavljamo pitanje da li je Narodna skupština privatno vlasništvo Aleksandra Vučića ili dom narodnih poslanika, i kako je moguće da se za dva šefa poslaničkih grupa ne može obezbediti bar jedna od nekoliko skupštinskih sala, a da prednost ima lice koje nije narodni poslanik niti ima bilo koju državnu ili javnu funkciju. Ko je Aja Jung i na osnovu čega ona ima veća prava u Narodnoj skupštini od narodnih poslanika? Na osnovu toga što je kandidat na listi Aleksandra Vučića? Da li u ovoj državi postoji sistem i institucije ili sve zavisi od naloga i poziva jednog čoveka i da li će se ovo urušavanje integriteta Narodne skupštine nastaviti?

Kako se približavaju izbori tako očigledno raste i represija vlasti prema koaliciji Dveri i Dosta je bilo. Nakon praćenja Saše Radulovića od strane nepoznatih ljudi, pretnji smrću Bošku Obradoviću na društvenim mrežamam napada na naše aktiviste na terenu, pretnji ljudima koji su ustupili lokale za održavanje predizbornih aktivnosti naše koalicije i nemogućnosti iznajmljivanja sale za završni događaj, najnoviji skandal se vrhuni u Narodnoj skupštini.

Zamolila sam Maju Gojković,predsednicu Narodne skupštine da prokomentariše ovu izjavu, a ona je bila iznenađena:
– Pa normalno da nije istina. Festival igre se svake godine najavljuje u Skupštini Srbije i to nikada nikome nije smetalo.
Direktorka Festivala Aja Jung takođe je bila zbunjena.
– Šta sve neće da uradi ta opozicija pre izbora. Napadaju me najružnim rečima samo zato što sam se među nestranačkim ličnostima našla na izbornoj listi SNS. Govore kako naprednjaci građane zovu telefonom i pozivaju da glasaju za njim. I moju mamu su zvali koja stanuje u Francuskoj ulici , ali ne Naprednjaci nego Demokrate. I oni traže da se glasa za njih.
Ove godine će se Festival igre održati u Beogradu od 16. marta do 16. aprila pod sloganom “Prestonica” Ovo je 15 Festival igre i postao je jedan od najvažnijih u svetu. To je referenca za sve igrače, pa se oni trude da u svoju umetničku biografiju upišu učestvovanje na bar jednom Beogradskom festivalu. Ove godine će nastupiti petnaest trupa iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke , Italije i Kanade. Publika će videti 24 nove koreorafske postavke. Uoči festivala u Kinoteci je u januaru prikazana revija filmova Dani igre. U proteklih petnaest godina Beogradski festival igre pridobio je publiku iz sveta. On je do sada predstavio više od 330 koreorafskih ostvarenja. Samo prošle godine je videlo 23.000 ljubitelja baleta, a pratilo i 120 akreditovanih novinara.
Direktorka Festivcala Aja Jung rekla je da se Festival razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica, kao i grada Beograda. Ona je zadovoljna i saradnjom sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu Vojvodine i sa delegacijom EU u Srbiji.
Glavni partner Festivala igre je VIP mobile. Pokrovitelji festivala su Este banka i Viza. Dragocena je i podrška brenda Nivea, Kompanije Nesle adriatik sa robnom markom Neskafe, Fondacije Hemofarm, DDO Novi Sad, Kompanije Iglhils sa projektom Beograd na vodi. Tu su i Bambi, Imlek, Hajneken, Pardon Marbo produkt, Belpakeging Srbija, Katar ervejz , Vahali produkš servis, Advokatska kancelarija Karanović – Nikolić, Telegrup, Beotel Net i mnoi drugi.Uspela je da okupi Aja Jung direktorka fesivala.
Uoči otvaranja 15. marta publika će videti Dimitrisa Papajoanua, najtraženijeg baletskog umetnika današnjice. Njegova će trupa u Sava Centru izvesti predstavu “Veliki krotitelj”, koja je lane premijetno prikazana u Atini.
Sedamnaestog marta u Sava centru Festival će svečano otvoriti čuvena Vertio kompanija iz Izraela. Koreorafkinja Noa Vertjm predstaviće se najnoviujom postavkom “1,1 i 1”.♦