BALKAN//Stiže evropska trojka – Junker, Mogerini i Han

 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, šefica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han posetiće balkanske zemlje, uključujući i Kosovo.

Poseta evropskih zvaničnika Kosovu zakazana za 28. februar biće u okviru njihove turneje na Balkanu. Oni će posetiti i Makedoniju, zatim Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku. Ova turneja, koja počinje 25. februara i završava se 1. marta, je da se predstavi strategija EU za region Zapadnog Balkana.
Nedavno je Evropska komisija predstavila novu strategiju proširenja, sa jasnim vremenskim okvirima za članstvo EU, samo za Crnu Goru i Srbiju.
Ova poseta evropskih diplomata dolazi u trenutku kada Skupština Kosova ulaže napore da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan u Beču 2015. godine. Na dve sednice, Skupština nije uspela da postigne konsenzus o usvajanju ovog sporazuma, koji je jedan od uslova koji je EU postavila za liberalizaciju viza, pored uslova za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.(Agencije)