Hrana-zdravlje: Kukuruzni hleb je lek za celi organizam

 

Potrebno:

1 kg kukuruznog brašna
1 kg mekanog bielog brašna
kocka svežeg kvasca
2 kašike meda
1 kašika ulja malo soli

 

Priprema:

Prvo rastopite kvasac u malo tople vode. U malo tople vode dodajte rastopljeni med, 2 kašike belog brašna i 1 dl vode. To sve izmiješajte i ostavite na toplom da se digne.
Za to vreme kukuruzno brašno prelijte s litrom kipuće vode i dobro promešajte.
Kad postane mlako, izmešajte s mekanim brašnom na dasci.
Sada dodajte kvasac koji se pomalo dignuo i kašiku ulja i so.
Sve zajedno izmijesite s litrom mlake vode.
Napravite otprilike oblik kalupa. Namastite kalup i stavite u njega testo. Testo treba digne malo iznad ruba kalupa.
Pecite 10 minuta na 250 stepeni. Nakon toga smanjite temperaturu na 200, pecite oko jedan sat i pritom ne otvarajte rernu.♦